NINOVE – Het lijkt er op, dat in het dossier van de gesloten stortplaats geen beweging komt. Misschien tijd voor een suggestie, hoe merkwaardig ze ook mag overkomen.
De voormalige stortplaats van Tim bvba blijft een openlijke kankerplek voor elke passant of bezoeker aan het stadscentrum. Al ligt het dossier volgens burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) niet stil.
Discretie
“Wij zijn regelmatig in contact met (kandidaat-overnemer) Vindevogel en La Lorraine, maar we kunnen daar weinig over zeggen; discretie is vereist. Het bodemonderzoek is uitgebreid met een PFOS-onderzoek en we wachten nog op de resultaten.”
De uitslag hiervan heeft immers een invloed op de saneringskosten.
”We plannen ook op korte termijn een overleg met de curator. De vele beroepsprocedures maken het ons ook niet gemakkelijk, maar we volgen dit op. Als alles is opgekuist, zal dit voor mij een grote opluchting zijn na 10 jaar procederen en zonder het dossier een minuut los te laten.”
Teufelsberg
Inmiddels merken we, dat her en der kleine bomen en struikgewas tussen het afval opschieten, ondanks de aanhoudende droogte. ‘Natura omnia vincit’, zo lijkt het.
Die spontane vergroening doet onwillekeurig denken aan de Teufelsberg, alle verhoudingen in acht genomen natuurlijk. Die heuvel van 80 m hoogte is in het voormalige West-Berlijn opgetrokken met het puin van de kapotgeschoten stad. Ook elders in het overwonnen Duitsland verrezen dergelijke puinhopen.
Een evenknie van de heuvel van Waterloo, opgehoogd met aarde van het slagveld. In plaats van een grommende leeuw naar Frankrijk gericht, stond in Berlijn een knoepert van een afluisterpost om de bolsjewieken van Jozef Stalin in de gaten te houden. Inmiddels is die installatie ontmanteld, maar de Teufelsberg is een geliefkoosde pleisterplaats voor Berlijners en graffiti-spuiters.
Er bestaan nog voorbeelden van sites, die een tweede onvermoed leven krijgen. De terrils van de voormalige Limburgse en Waalse mijnsites zijn ook door de natuur ingenomen.
Dichter bij huis diende een deel van het Berchembos (Roosdaal) tot een paar decennia terug als stortplaats. De gesloten deponie in Voorde/Smeerebbe-Vloerzegem is inmiddels een landbouw- en natuurgebied. Het industrieterrein aan de Pamelstraat-Oost en de Nederwijk-Oost is voor een deel gevestigd op de voormalige Ninoofse vuilhoop.
Bos
Dus voor het gesloten stort misschien eventjes buiten het doosje denken en de natuur de regie laten overnemen, eventueel met wat groenwillige hulp. Op vrij korte tijd kan hier een bos ontstaan, aansluitend op het Geboortebos en de Venebroeken. Ninove breidt het bosareaal uit, wat alvast een beter visitekaartje zou zijn dan het huidige onfrisse schouwspel.
De stad kan er zelfs naar goede gewoonte een weldoordacht participatietraject aan koppelen, zoals dat ook gebeurde voor de aanleg van het skatepark en de benaming van de Beversteeg.
Brug
Te gek voor woorden?
Enkele decennia geleden, toen de dieren nog spraken, stonden Johny Timmermans en ondergetekende op het dr. Hemerijckxplein te mijmeren over de mogelijkheden om de Rechteroever meer direct op het centrum van Ninove te laten aansluiten. Plots zagen wij het licht: een voetgangersbrug over de Dender zou misschien een mogelijkheid zijn.
De rest is geschiedenis.
Info: lees ook ‘Twee jaar na sluiting nog geen oplossing…’.
MLI