NINOVE – De vogelaars van Natuurpunt zijn in hun nopjes. Zij konden twee heel zeldzame vogels observeren: de kwartelkoning en de grote karekiet. Vermoedelijk zijn het doortrekkers, die hier hooguit enkele dagen verblijven.
Voor vogelleken, die ternauwernood het onderscheid kunnen maken tussen een dooie mus en een blinde vink, is dit wellicht geen nieuws. Maar kenners maken een mentale vreugdesalto, het soort waarop Wesley Sonck in realiteit het patent had.
Kwartelkoning
Wouter Mertens (voorzitter Natuurpunt Ninove): “De kwartelkoning en de grote karekiet zijn beide late doortrekkers, vanuit Afrika naar Oost-Europa, die hier enkele dagen verblijven. Voor de kwartelkoning dateert de laatste observatie van 10 jaar terug in de Molenbeekmeersen tussen Liedekerke, Denderleeuw en Ninove. Hij verbleef daar toen een tweetal weken, maar we hebben geen bewijs dat hij daar broedde. De kwartelkoning verkiest natte hooilanden, zoals die vroeger in de hele Dendervallei voorkwamen. Die vogel is hier super zeldzaam en je hoort hem vooral in de schemering en ’s nachts. Zijn Latijnse naam ‘crex crex’ is de perfecte klanknabootsing van zijn roep.”
Grote karekiet
De grote karekiet geeft de voorkeur aan uitgestrekte rietvelden. “Maar in het zuiden vind je hem langs de veel smallere rietstroken van waterlopen. Wellicht stelt hij hier hogere eisen aan zijn omgeving en is zijn keuze in het zuiden beperkter. Je kunt hem in het najaar soms observeren, maar totnogtoe niet in het voorjaar. Hij is een nachttrekker en moet het hier op zijn tocht toch wat naar zijn zin hebben. Je vindt hem ook in het oostelijk deel van Nederland. De grote karekiet heeft een zwaardere en tragere roep dan zijn gewone naamgenoot. Hij kruipt vaak op rietstengels en dan kun je hem zien. De laatste observatie is inmiddels van 30 jaar geleden, toen onze voorzitter wijlen Herman De Kegel hem ongeveer op dezelfde plaats waarnam.”
Of de beide soorten hier zouden blijven om te nestelen, is niet zeker. “We hopen deze en andere vogelsoorten in de toekomst met een grotere regelmaat aan te treffen, wat de broedkansen zou verhogen. Dat kan als we onze reservaten kunnen ‘vernatten’ via een gericht beheer.”
Info: FB Natuurpunt Ninove.
MLI