OOST-VLAANDEREN – Het bestrijdingsseizoen van de Aziatische hoornaar zit erop. Van eind mei tot 20 november zijn in de provincie 2.500 meldingen behandeld.
Dankzij een samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen, RATO vzw en bijna alle Oost-Vlaamse lokale besturen was de bestrijding gratis voor burgers.
“Van 2021 tot en met 2024 zijn 4.353 meldingen van de Aziatische hoornaar behandeld in Oost-Vlaanderen”, aldus Joke Schauvliege (CD&V – gedeputeerde voor Landbouw en Platteland). “In 2024 trok de provincie opnieuw een budget uit van € 100.000 voor de bestrijding. Hierdoor was de factuur voor de lokale besturen heel laag: slechts € 30 per melding. Wij gaan dt ook in de nieuwe legislatuur blijven doen.”
Beheer
De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen uit Oost-Vlaanderen zal niet meer lukken. Nesten die zich bevinden aan gebouwen, laag tegen de grond of dichtbij bewoning geven meer overlast en krijgen prioriteit in de bestrijding. “Dit jaar werkten we voor het eerst met tijdelijke arbeidskrachten in combinatie met ons eigen, vast personeel”, zegt Joop Verzele (voorzitter RATO vzw). “Dat bleek een succesvolle combinatie.”
De bestrijders van RATO vzw startten al eind mei met de veldacties. In het voorjaar gaat het om primaire nesten, die zich lager tegen de grond bevinden en eenvoudiger te verwijderen zijn. Vanaf half augustus beginnen de Aziatische hoornaars met de bouw van een secundair nest, dat meestal hoog in de bomen (of aan gebouwen) hangt. Door de hoogte zijn die plekken moeilijker bereikbaar. Speciaal materiaal en opgeleide mensen zijn nodig om de nesten veilig te kunnen bestrijden.
Verlaten nesten
De koninginnen zijn tegen december uitgevlogen om te overwinteren buiten het nest. Ze doen dat ergens beschut, bijvoorbeeld onder een houtmijt. Het hoge nest is verlaten en de andere hoornaars, werksters en darren, sterven. Vanaf december zie je dus enkel nog verlaten nesten.
Na de bestrijding blijven alle nesten hangen. Aziatische hoornaars bouwen ieder jaar een nieuw nest en hergebruiken hun oude nesten niet.
Info: Aziatische hoornaar.
MLI