NINOVE – Inderdaad, je leest de titel goed. In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Oost-Vlaanderen ruimen de medewerkers van de firma SOGA donderdag en vrijdag 21 en 22 februari liefst 118 zakken zwerfvuil uit de bermen langs de Koning Boudewijnlaan.
Kris De Wit van de Ninoofse zwerfvuiljagers: “Over een afstand van 1.400 meter hebben mensen van onze groep 118 sluikstortzakken gevonden. Meestal helemaal of halverwege de wegberm naar beneden geschoven of gegooid. Het AWV laat om de twee maand de bermen opruimen door een aannemer. Maar de zakken, die wat uit zicht liggen en naar beneden in de berm zijn geschoven, liggen daar al geruime tijd. Beneden de berm loopt er een beek die uitkomt in de Dender. We willen toch niet dat dit allemaal via de Dender in onze Noordzee belandt en bijdraagt aan de ‘plastic soup’ in onze zeeën?”
In oktober en november vorig jaar lagen hier ook zakken, maar bovenop de berm. “Ik heb toen de Ninoofse dienst integrale veiligheid gecontracteerd en ze hebben in de zakken adressen gevonden. Die sluikstorters krijgen een boete voor het storten zelf en nog een bedrag per kubieke meter inhoud.”
Extra ruimbeurt
“Om een voorbeeld te geven van de hoeveelheid nu: alleen al in de berm van de Koning Boudewijnlaan vanaf het kruispunt Refresco tot de Denderbrug richting Meerbeke troffen onze zwerfvuiljagers 46 plastic zwerfvuilzakken aan.”
Het AWV schakelde de firma SOGA in voor een extra ruimbeurt op donderdag 21 februari en wellicht ook vrijdag 22 februari. “De 118 zakken en ook de losse zwerfvuilfractie brengen ze naar hun depot in Aalst. Bevoegde ambtenaren zullen klaarstaan om een groot deel van deze zakken te doorzoeken en de sluikstorters te beboeten als ze gegevens vinden.”
Toen wij donderdagmorgen zelf even poolshoogte gingen nemen, waren de ruimers van SOGA volop aan het werk. Die mensen doen dat elke werkdag. Ze hadden inmiddels ook een grote portemonnee gevonden, leeg maar wel met een intacte identiteitskaart in van een dame. Dit kan ofwel een sluikstorter zijn of evengoed het slachtoffer van een gauwdiefstal.
Vervolging
Woordvoerster Sylvie Syryn van het AWV Oost-Vlaanderen bezorgde ons achtergrondinformatie bij deze actie. “Wij hebben verschillende bevoegde medewerkers. Als zij voldoende bewijsmateriaal hebben, maken zij proces-verbaal op, dat ze naar het parket doorsturen voor vervolging van de sluikstorters.”
De prijs voor het ruime van zwerfvuil is niet mis. “Voor het district Aalst alleen al – dat loopt van Wetteren en Dendermonde over Aalst en Ninove tot Geraardsbergen – haalden we vorig jaar 41,4 ton zwerfvuil op langs de gewestwegen. Dat is op basis van 6 beurten per jaar. De kosten bedragen € 60.000 op jaarbasis en daarbij komen nog € 8.700 verwerkingskosten.”
Voor heel Oost-Vlaanderen bedroeg de hoeveelheid in 2017 in totaal 266 ton en voor heel Vlaanderen bijna 2,5 miljoen ton. Al zit er wel een dalende trend in de jaarcijfers, toch lijkt het op dweilen met de kraan open. Of zoals een zwerfvuilruimer verzuchtte: “Gisteren een berm geruimd en een dag later ligt er alweer een zak.”
Al is aan de kant staan en klagen ook geen oplossing, vinden de Ninoofse zwerfvuiljagers.
MLI