NINOVE – Het stadsbestuur schrapte een subsidie van € 40.000 aan Natuurpunt. De schepen voor milieu Werner Somers (Forza Ninove) argumenteert deze beslissing.
“We begrijpen dat Natuurpunt streeft naar maximale subsidiëring van haar activiteiten en er alles aan doet om de intrekking van die subsidie ongedaan te maken”, aldus schepen Somers. “Deze is goedgekeurd op 25 november 2024, tijdens de allerlaatste zitting van het vorige schepencollege, slechts anderhalve week voordat het nieuwe schepencollege de eed aflegde. Dat is allesbehalve een normale gang van zaken, temeer daar nog slechts € 5.000 subsidie beschikbaar was in het budget van 2024. Men heeft dus moeten schuiven met kredieten om dit mogelijk te maken.”
Onwettig
Natuurpunt diende pas op 30 augustus 2024 een subsidieaanvraag in voor percelen, die zijn aangekocht in 2021, 2022 en 2023. “Uit artikel 7 van het subsidiereglement in kwestie blijkt nochtans duidelijk, dat de subsidie moet worden aangevraagd vóór de geplande aankoop. De hoogte van de subsidie wordt dan weer pas vastgesteld na de aankoop, op basis van de vermelde prijs in de aankoopakte. Voor de betreffende gronden had Natuurpunt dus een subsidieaanvraag moeten indienen in respectievelijk 2021, 2022 en 2023.”
Het vorige stadsbestuur had de subsidieaanvraag van augustus 2024 voor deze gronden volgens Somers dus niet-ontvankelijk moeten verklaren.
“Dat het college van burgemeester en schepenen in het verleden subsidies heeft toegekend voor niet tijdig ingediende aanvragen, is geen reden voor het nieuwe schepencollege om op zijn beurt onwettige beslissingen te nemen. Het is evenmin een reden om de genomen onwettige beslissing van het voorgaande schepencollege niet ongedaan te maken, door gebruik te maken van de (in vaste rechtspraak van de Raad van State erkende) mogelijkheid om een onregelmatige rechtverlenende administratieve rechtshandeling in te trekken, binnen de termijn van 60 dagen voor het instellen van een annulatieberoep bij de Raad van State.”
Het getuigt volgens de schepen van behoorlijk bestuur, dat het nieuwe college alles in het werk stelt om de onwettige beslissing van het vorige college ongedaan te maken. “Degene aan wie dankzij een onwettige beslissing een subsidie is toegekend, kan aan deze beslissing geen gerechtvaardigd vertrouwen ontlenen wanneer iets meer dan een week na datum van de beslissing een nieuw schepencollege wordt geïnstalleerd, zoals hier het geval is. Hij moet immers rekening houden met de veranderlijkheid van beleid, die inherent is aan organen die worden samengesteld op basis van democratische verkiezingen.”
Herziening
Het huidige stadsbestuur wenst minstens het bestaande subsidiereglement te herzien om uit te sluiten, dat subsidies worden verkregen voor percelen die reeds jaren geleden zijn aangekocht.
“Het is trouwens een vreemde situatie, dat een subsidiereglement zo is geschreven dat slechts één vereniging subsidies kan krijgen. Artikel 2 bepaalt immers letterlijk, dat Natuurpunt de voor subsidiëring in aanmerking komende natuurvereniging is. Misschien verdient het de voorkeur, dat de stad in de plaats daarvan op een projectmatige basis samenwerkingsovereenkomsten aangaat met Natuurpunt of andere verenigingen, zodat de stad een meer sturende rol kan spelen en een gerichter beleid kan voeren.”
Aan de toekenning van subsidies moeten voor de schepen hoe dan ook meer voorwaarden worden verbonden, onder meer op het vlak van het beheer van de aangekochte gronden. “De naleving ervan moet daadwerkelijk worden gecontroleerd en de niet-naleving moet leiden tot sancties. Daarbij moeten ook de belangen van de landbouwers en van de omwonenden in aanmerking worden genomen. Het stadsbestuur is alvast bereid om hierover een constructieve dialoog met Natuurpunt te voeren.”
Info: lees ook ‘Natuurpunt niet akkoord met schrapping subsidies’.
MLI