OOST-VLAANDEREN – De provincie start een pilootproject om de uitbreiding van de Aziatische hoornaar af te remmen. Deze exotische wespensoort vormt een bedreiging voor de inheemse honingbijen. In 2020 zijn in Oost-Vlaanderen 40 nesten aangetroffen.
De Aziatische hoornaar is niet te verwarren met de Europese naamgenoot. Zoals de naam laat vermoeden, is het een grote exotische wespensoort.
Ze komt sinds 2011 voor in België. Door de gunstiger leefomstandigheden in Europa, breidt deze agressieve soort zich razendsnel uit.
Bestuivers
De aanwezigheid van de Aziatische hoornaar vormt een sterke bedreiging voor de inheemse bijen, wilde en honingbijen uit de imkerij. Die exoot dringt honingbijenkasten binnen en rooft volledige nesten leeg.
Bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers van planten: zonder bijen komt ook de bestuiving van eetbare gewassen in het gedrang.
Voor de mens is een Aziatische hoornaar niet gevaarlijker dan een gewone wesp. Hij wordt agressief bij nestverstoring. Personen met een allergie voor bijen- of wespensteken zijn best extra alert.
RATO
Oost-Vlaanderen staat wellicht nog maar aan het begin van een opmars van de Aziatische hoornaar. Snel en adequaat ingrijpen kan de bestrijdingskosten sterk verminderen.
De provincie wil een oplossing bieden voor lokale besturen en haar burgers, imkers en landbouwers. Met middelen uit het klimaatfonds start ze een pilootproject op in samenwerking met RATO (Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen) vzw.
RATO vzw heeft de kennis en expertise in exotenbestrijding in huis. De organisatie zal een team voorzien van de juiste uitrusting en opleiding om vanaf augustus nesten te bestrijden.
In augustus groeien de nesten van de Aziatische hoornaar zeer snel en zijn ze zichtbaarder. De bestrijding zal gebeuren in overleg met partners zoals Vespa-Watch, de bevoegde brandweerzones, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
Het provinciaal klimaatfonds trekt € 25.000 uit voor dit proefproject in 2021.
Info: hoornaars kun je melden op Vespa-Watch.
MLI