ALGEMEEN – Het paddenstoelenseizoen is geopend. Voortaan kun je ze digitaal plukken met de ‘Digitale Paddenstoelenpluk’ van Natuurpunt.
In Vlaanderen komen meer dan 4.000 verschillende soorten paddenstoelen voor. De herfst is het ideale seizoen om er zoveel mogelijk te ontdekken op jouw wandelingen.
Eet ze niet, pluk ze niet, maar fotografeer ze en identificeer ze met een speciale app. Zo ontdek je meer over de krachtpatsers van het bos. Ze ruimen het op, zijn voedsel voor de dieren en beschermen bomen tegen ziektes. Hoe meer soorten, hoe meer biodiversiteit.
Giftig of niet?
Er bestaat geen algemene regel om giftige paddenstoelen van eetbare te onderscheiden.
Meestal zijn de gevolgen van het eten van giftige paddenstoelen onaangenaam tot zelfs (zeer) ernstig: neusloop, zweten, speeksel- of tranenvloed, hallucinaties, maag- en darmproblemen, stekende hoofdpijn, ademhalingsproblemen, delirium en zelfs bewusteloosheid. In het ergste geval heb je zelfs een levertransplantatie nodig.
Eén van de meest giftige paddenstoelen ter wereld groeit ook in Vlaanderen: de groene knolamaniet. Zelfs een klein stukje ervan eten kan dodelijk zijn.
Het Antigifcentrum krijgt jaarlijks ongeveer 400 oproepen over paddenstoelen binnen.
Niet plukken
Koop de paddenstoelen in de winkel, dan ben je 100 % zeker.
Laat ze in de natuur staan als smakelijke maaltijd voor de dieren en voor de mensen die na je komen.
Paddenstoelen plukken mag gewoon niet in natuurgebieden. Enkel door ze te laten staan, kunnen paddenstoelen hun sporen verder verspreiden om zo mee de natuur gezond te houden.
Pluk ze dus digitaal en geniet er van tijdens je herfstwandelingen.
Info: digitale paddenstoelenpluk.
MLI