NINOVE – Sofie De Saedeleer en Lutgard De Smet deden in juli een oproep tot extra deelnemers voor de fanfarestoet ‘Ninof, ‘k zien a geiren’. “We willen de sombere corona-periode gewoon wegblazen”, legt Sofie uit.
Het idee voor een vrolijk burgerproject rijpte al tijdens de eerste maanden van de corona-crisis, om iedereen in Ninove te bedanken voor hun inzet tijdens deze moeilijke periode.
Sofie en Lutgard waagden hun kans in het participatieproject ‘100 x 100 en je telt mee’. Hun voorstel voldeed aan alle voorwaarden, was budgettair haalbaar én zorgt ook voor solidariteit. Het kreeg dan ook groen licht.
Feestparade
“We wilden in al dat sombere nieuws opnieuw leven, kleur en muziek brengen”, zegt Sofie. “Uiteindelijk is daar – noodgedwongen pas dit jaar – het initiatief voor een heuse feestparade uit gegroeid, met name op 18 september tijdens de autoloze zondag. De stad Ninove heeft ons prima geholpen om een en ander op poten te zetten.”
Reacties
Ze kregen verrassend veel enthousiaste reacties.
“Maar het zijn vooral muzikanten, die ons contacteerden. De feestparade zal alvast bestaan uit de vier Ninoofse harmonieën (Okegem – Sint-Cecilia – Kunst, Eer en Vermaak – Eendracht is Macht). We zijn nog in bespreking met enkele verenigingen en vermoeden, dat de dag zelf nog heel wat mensen zullen opdagen. Een vergadering moet een en ander concretiseren en ons een preciezer beeld geven van de optocht. Uiteindelijk zal het totaalplaatje ook voor ons tot zondag 18 september een vraagteken blijven.”
Samenwerking
De samenwerking tussen de stad, de Academie voor Muziek en Dans, inwoners, lokale fanfares en muzikanten zorgt ervoor dat ‘Ninof ‘k zien a geiren’ op 18 september de stad zal onderdompelen in muziek, dans en vreugde.
Schepen Henri Evenepoel (Open VLD), bevoegd voor participatie: “Ik ben iedere betrokkene bij dit project dankbaar. Het is schitterend om een zoveelste voorstel van het participatieproject te kunnen afvinken. Dat dit idee uitgaat van twee stadsmedewerkers uit onze muziekacademie maakt mij fier. Hun engagement is groter dan enkel hun dagtaak op de academie. Ook ervaar ik bij de harmonieën de goesting om samen voor een feestelijke en muzikale ambiance te zorgen op deze drukke autoloze zondag. Een dikke pluim aan allen.”
Parcours
De muzikale invulling is rond, maar iedereen is welkom om er op de dag zelf een vrolijke boel van te maken. Je kan zelf meelopen of de fanfare aanmoedigen langsheen het parcours.
De optocht start om 13.30 uur aan de Centrumlaan met een halfuurtje muziek en animatie aan het woonzorgcentrum Klateringen. De bewoners zullen een speciaal plekje krijgen, om hiervan te genieten.
Daarna gaat de tocht verder via de Centrumlaan en de Kaardeloodstraat tot aan de Beversteeg (nieuwe doorsteek); daar houdt de fanfare even halt. Via de Beversteeg gaat het naar de Beverstraat en van daar naar het Oudstrijdersplein, de Langemuntstraat en de Graanmarkt.
De fanfare loopt tot het Twijnstersplein en keert terug om via de Marktstraat en de Burchtstraat te eindigen aan het toeristisch kantoor.
Het einde is voorzien rond 15 uur.
Een feestparade als een harmonieus dank u wel. Het is eens wat anders.
GGM