NINOVE – Er lagen eens twee boomstronken, zomaar ergens in een weiland. “Daar kun je meer mee aanvangen”, dacht beeldhouwer Bart Bogaert, toen hij deze tijdens een wandeling zag liggen. Samen met de leden van het Cura-collectief bedacht hij een nabestemming: een gastvrije ontmoetingsplek voor jong en oud in het stadspark.
Bart Bogaert, Lieve Van Cutsem, Els De Vuyst, Kimo Williame en Vincent Malstaf vormen het kunstencollectief Cura. Niet verwonderlijk dus, dat ze een tweede leven bedachten voor deze restanten.
“Het is de bedoeling, dat ze eind van de maand naar het stadspark verhuizen”, verduidelijken Bart, Els en Vincent. “Mensen mogen daar dan hun ding mee doen, kinderen zullen er veilig kunnen op en rond spelen en ook de natuurelementen zullen er op inwerken. Die bomen worden een ontmoetingsplek, een teken van gastvrijheid. Het zal hun laatste etappe zijn. Er zit een symboliek in, die ons doet denken aan het verhaal van Philemon en Baukis.”
Gastvrij
Daarmee refereren ze aan een verhaal uit de Griekse mythologie (*).
Op een dag doolden Zeus en zijn zoon Hermes (een van de vele nakomelingen van de oppergod) incognito rond in de streek van Eumeneia. Hongerig en dorstig belandden ze uiteindelijk bij het oudere echtpaar Philemon en Baukis.
In tegenstelling tot de andere bewoners uit de regio, droegen zij de xenia, de geroemde Griekse gastvrijheid, nog in hun hart. Zij deelden hun schaarse wijn en karige voedselvoorraad met die twee vreemdelingen. Uit dankbaarheid bleven zij gespaard van de zondvloed, waarin de toornige Zeus het ongastvrije Eumeneia liet ondergaan.
Toen ze – ondanks zijn waarschuwing – toch omkeken en de verwoesting zagen, veranderden zij in twee bomen: Philemon in een statige eik en Baukis in een bevallige linde. Nog honderden jaren stonden die twee bomen daar zij aan zij. Met verstrengelde takken als symbool van eeuwige liefde en nederige medemenselijkheid.
(*) Je kunt van dit en andere verhalen genieten in Mythos van Stephen Fry. Daarin hervertelt de Engelse acteur en schrijver op een meesterlijke wijze de Griekse mythen en sagen.
MLI