NINOVE – Joannes Despauterius is een van de oudste bekende Ninovieters. Dit jaar herdenkt de stad de 500ste sterfdag van haar beroemdste renaissancezoon met het project ‘De stautste Ninovieter’. Tot 26 september loopt een tentoonstelling in het Oud Stadhuis.
Historicus Dirk Van der Perre is al 50 jaar beslagen op dit terrein. Hij schetste ons het belang van deze humanist.
Cultuur
“De renaissance keerde terug naar de wortels van onze West-Europese cultuur: het Latijn en het Grieks; later ook het Hebreeuws. Despauterius legde met zijn Latijnse grammatica mee de basis voor de klassieke talen in het onderwijs. Erasmus nam er ook het Grieks bij. Gedurende 200 tot 300 jaar kende elke intellectueel deze talen. Auteurs als Cicero en Vergilius golden als voorbeelden van een elegante taal en levenswijze.”
Aan het humanisme in de Denderstreek is een deel van de tentoonstelling gewijd, uitgelegd door Marcel Cock.
Portret
Een van de centrale stukken op de tentoonstelling is het portret van Despauterius. Inge Noppe stond in voor de restauratie. Een niet eenvoudige opgave, zo vertelde ze ons.
“Je kijkt eerst naar het portret in het algemeen. Dan doe je de analyse. Op basis daarvan volgt de conservatie: het stoppen van de problemen. En tenslotte is er de restauratie, zodat je het beeld terug volop kunt lezen. Afhankelijk van de aard van het schilderij en de toestand ervan, werk je hiervoor samen met andere personen en instellingen.”
Aan dit schilderij was tamelijk veel werk. “De periode is belangrijk. Je moet weten hoe de lijst en het paneel uit de 15de eeuw zijn gemaakt. Welke verflagen ontdek je, gebeurden eerdere restauraties? Je begint aan een dergelijke opdracht dus niet zomaar.”
Het resultaat kun je bekijken tijdens de tentoonstelling.
Praktisch
- Datum: van 26 augustus tot 26 september.
- Openingsuren:
– maandag – donderdag van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur,
– vrijdag van 9 tot 12 uur,
– zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.
Info: zie ook een voorgaande reportage over biograaf Jaak Peersman – Inge Noppe – Tentoonstelling.
MLI