NINOVE – ‘Erfgoeddag maakt school’ was zondag 24 april het centrale thema van de Erfgoeddag. Het rijke schoolleven en -verleden kwamen onder de aandacht met workshops, tentoonstellingen en een wandeling.
In de Burchtstraat kon je terecht in het voormalig klooster van de zuster Heilige Harten. Hier werd toonde ‘Hoe het was in de klas’ een nostalgische kijk op een klaslokaal van vroeger.
Hier waren schoolkostuums, klompen, schrijf- en naaimachines en schoolbenodigdheden uit het verleden te bewonderen. Er was zelfs een volledig klaslokaal ingericht met o.a. oude schoolbanken en boekentassen.
Als bezoeker mocht je hier een leerkracht nomineren voor de titel van de ‘Grootste Onderwijslegende van Ninove’.
Tentoonstellingen
Ook op andere locaties was aandacht besteed aan het schoolgebeuren van weleer.
In het Oud Stadhuis zag je onder het thema ‘Als de muren konden praten’ tientallen exemplaren didactische wandkaarten van de Ninoofse uitgeverij Steppe.
In hetzelfde gebouw liep de tentoonstelling ‘Lessen uit vervlogen tijden’. Schooldirecteur Emiel Malderie ontwikkelde een eigen methode om te leren lezen en schrijven. Gymnastiek, handwerk, schoonschrift of gewijde geschiedenis hebben geen geheimen meer na een bezoek aan die tentoonstelling en het bijwonen van de demonstraties.
In de Balzaal van de Liberale Kring presenteerde de Postzegelkring Ninove ‘Schoollopen’: oude prentkaarten en oude schooldocumenten.
Je kon eveneens deelnemen aan de stadswandeling ‘Ninove maakt school, school maakte Ninove’. Die wandeltocht liep langs locaties, die bepalend waren voor het Ninoofs onderwijs.
Molens
Tot slot waren de drie maalvaardige en werkende molens van Ninove ook open voor het publiek: de Wildermolen (Appelterre), de Molen ter Zeven Wegen (Denderwindeke) en de Fonteintjesmolen (Meerbeke).
GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck