MEERBEKE / NINOVE – Vlaams minister voor Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) bezocht zondag 21 april de Fonteintjesmolen op zijn erfgoedrondgang langs deze en andere waardevolle gebouwen.
Molenaar Johan Bracke wijdde de minister in de werking, de geschiedenis en de restauratie van de watermolen aan Stenenbrug in. De Fonteintjesmolen heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot minstens 1550, eerst als wolmolen, later als zaadstampmolen en vanaf 1764 als korenmolen. In 1973 is de volledige Fonteintjesmolen-site erkend als beschermd erfgoed en in 2003 als stads- en dorpsgezicht, vanwege de historische en industrieel-archeologische waarde. De molen bleef in bedrijf tot 1986.
Johan Bracke kocht het gebouw in 1996 en startte het eerste restauratiedossier op. Ondanks tegenslagen waren het molenrad en de maalinstallatie in 2017 volledig vernieuwd en was de molen opnieuw maalvaardig en toegankelijk voor het grote publiek.
Levend erfgoed
De vzw Fonteintjesmolen en de Ninoofse Molencommissie spelen inmiddels een belangrijke rol in de werking en het in stand houden van de Wildermolen in Appelterre-Eichem en de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke.
“Een erfgoedbeleid mag niet stoppen bij het beschermen en het met zorg renoveren van ons erfgoed”, is de overtuiging van Johan Bracke. “De vzw Fonteintjesmolen wil het Ninoofs molenerfgoed en in het bijzonder de Fonteintjesmolensite actief helpen ontsluiten door de werkende molen open te stellen en zo een absolute meerwaarde te bieden voor het brede publiek en de onmiddellijke omgeving van de molen. Naast de historische economische rol van de molen wil de vzw ook de sociale rol van de molens verder versterken. Veel meer dan dit in het verleden het geval was, willen we een verbindende ontmoetingsplek creëren zonder echter het wezen van de molen, als eerste industriële werktuig, uit het oog te verliezen.”
Verder was er nog meer te beleven op de Erfgoeddag in Ninove. In en rond het stadhuis kon men een bezoek brengen aan huiskamers en decoratie uit vervlogen tijden. Op de binnenkoer stonden oude dorpsfoto’s van Ninove en deelgemeenten.
Men kon er ook een stoelbekleder aan het werk zien.
Info: Fonteintjesmolen.
MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck