Middeleeuwse burchtsite definitief beschermd als archeologische site

    22 april 2022

    NINOVE – Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), bevoegd voor  Onroerend Erfgoed, heeft de volledige site van de middeleeuwse burcht erkend als archeologische site.

    “De meeste middeleeuwse burchtsites aan de Dender zijn doorheen de tijd volledig verdwenen”, aldus minister Diependaele. “In Ninove is dat niet het geval. Een deel van de burchtgracht is zelfs nog in het landschap te zien. De heren van Ninove lieten de burcht bouwen. Als stalmeesters van de graaf van Vlaanderen behoorden zij in de 11de en 12de eeuw tot de Vlaamse topadel. Om het archeologisch bodemarchief te bewaren voor de toekomst en om ervoor te zorgen, dat bij het gebruik van de locatie wordt rekening gehouden met de aanwezige erfgoedwaarden, bescherm ik dit terrein definitief als archeologische site.”

    Motte

    In Vlaanderen zijn slechts een beperkt aantal motteversterkingen in dorps- of stadscontext bewaard.

    De burcht van Ninove vormt één van de vroegste voorbeelden van een motte langs de Dender en een van de weinige stedelijke motteversterkingen, die gespaard bleven van stedelijke ontwikkeling. Dit zorgde voor een goede bewaringstoestand van het archeologisch bodemarchief. Het biedt ook de mogelijkheid om de site te bestuderen in relatie tot de ontwikkeling van de stad en het omgevende landschap.

    Verder is de site bijzonder door haar complexe ontwikkelingsgeschiedenis, een zeldzaam visueel restant van de burchtgracht en de nog levend gehouden herinnering aan de burcht door de inwoners van Ninove, bijvoorbeeld in de straatnamen Burchtstraat en Burchtdam.

    Beperkt

    Op de gemeenteraad van 24 januari 2022 had schepen voor Erfgoed Henri Evenepoel (Open VLD) nog gezegd, dat het stadsbestuur zeker ging “voor de bescherming van de motte, de voorkapel en de eerste omwalling. Over de integrale bescherming tot de tweede omwalling zijn we kritisch, omdat die ingaat tegen de reguliere bestemming van het terrein. Dan is de komende 30 jaar geen herinrichting van het Paul De Montplein mogelijk. We vragen dus overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed.”

    Zijn collega schepen voor Openbare Werken en historicus Wouter Vande Winkel (Samen) had dit beaamd omwille van de zware consequenties door een bescherming van de volledige site.

    Volledig

    N-VA-gemeenteraadslid Karolien De Roose is blij met de volledige bescherming. Zij klaagde eerder ook al aan, dat op deze historische site een niet-vergunde opslagplaats van de stadsdiensten was gevestigd.

    “Ondanks de bezwaren van het stadsbestuur heeft Matthias Diependaele beslist om de volledige site te erkennen als archeologische site. Dit is heel belangrijk voor onze stad en we wensen de minister hier uitdrukkelijk voor te bedanken.”

    Info: procedure beschermingAgentschap Onroerend Erfgoed Burcht: archeologische evaluatie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons