NINOVE – Door een tekort aan (parochie)priesters kwamen ook in Ninove pastorieën leeg te staan. De meeste van deze gebouwen zijn eigendom van de stad en niet geschikt om er een openbare dienst in onder te brengen. De stad biedt ze dan meestal openbaar te koop aan.
Het keizerlijk decreet van Napoleon 30 december 1809) regelde lange tijd de werking van de kerkfabrieken. Het is grotendeels vervangen door het eredienstendecreet van 7 mei 2004, maar nog steeds heeft de gemeente de verplichting om aan de pastoor of kerkbedienaar een pastorie te bezorgen. Bij gebrek daaraan is een andere woonst goed. Indien geen van beide mogelijk zijn, komt een geldelijke vergoeding in de plaats. Het uitgangspunt van het keizerlijk decreet was indertijd een schadeloosstelling voor de kerkelijke goederen, die in de nasleep van de Franse revolutie (1789) waren genaast, vernield of verkocht.
Het rijke roomse leven ligt inmiddels al enkele decennia achter de rug en de secularisering heeft geleid tot een grote ontkerkelijking. Niet alleen het aantal kerkgangers is stevig afgekalfd, ook het priesterbestand volgde die trend. Pastoors zijn al even zeldzaam als krenten in een vrekkenbrood; een knelpuntenberoep, zeg maar.
Het logische gevolg: leegstaande pastorijen die te koop staan. Dat kan nadat de pastorie is gedesaffecteerd, d.w.z. nadat het gebouw de functie van pastorie is ontnomen. De laatste jaren gebeurt dit meer en meer.
Ninoofse pastorieën
In Ninove zijn op die manier de volgende pastorieën verkocht:
- Voorde in 2003,
- Nederhasselt in 2007,
- Denderwindeke in 2009,
- Outer in 2017,
- Okegem in 2017.
De verkoop in Okegem betrof echter een rouwkoop: een wettelijke procedure wanneer de koper nalaat de koopprijs en/of de kosten te betalen binnen de voorziene termijn. De zaak is nog aanhangig bij de rechtbank.
De gemeenteraad besliste ook al over een openbare verkoop van de pastorie van Aspelare. Voor deze van Neigem is het dossier in voorbereiding.
De pastorieën van Pollare en Meerbeke waren eigendom van de kerkfabrieken van deze deelgemeenten. Zij zijn vorig jaar verkocht. De pastorie van Meerbeke staat echter terug te koop. Wellicht heeft de vorige koper geen rekening gehouden met de beperkingen bij een eventuele verbouwing van dit beschermd monument.
Een aantal pastorieën zijn inderdaad beschermde monumenten:
- dekenij Ninove (18-10-1973),
- pastorie Appelterre-Eichem (26-09-1997),
- pastorie Denderwindeke (27-01-2003),
- Meerbeke (12-05-1947),
- Voorde (16-01-1987).
De stad zal enkel de bijna gerestaureerde dekenij in de Biezenstraat in eigendom houden, als verblijf voor de pastoor van Ninove.
MLI