Ninove 02 Jun 2020 - 04u09
Overcast Clouds
18.93°C

Je kunt voortaan boeken ontlenen in de afhaalbib

02 april 2020
Je kunt voortaan boeken ontlenen in de afhaalbib

NINOVE – Vanaf 6 april kun je boekenpakketten afhalen in de bib. De medewerkers werkten een gebruiksvriendelijke procedure uit om de veiligheid van de gebruikers en het personeel zoveel mogelijk te vrijwaren. Goed nieuws voor de boekenlezers.

“Wij hadden eerder al plannen om onze dienstverlening uit te breiden”, aldus cultuurschepen Henri Evenepoel (Open VLD). “Met de corona-maatregelen waren we echter verplicht de bib te sluiten. We ontwikkelden wel enkele initiatieven zoals voorleesboeken of een quiz, maar de echte boekenliefhebbers bleven op hun honger zitten. Van hogerhand kregen we wel het signaal dat een bibliotheek een noodzakelijke dienstverlening is aan de bevolking, niet in het minst voor de mentale gezondheid.”

Pakketten

Probleem was en is natuurlijk besmettingen te voorkomen. “Hoe lang moet je boeken in quarantaine plaatsen? Onze medewerkers zetten de pakketten klaar met gebruik van handschoenen, ontsmettingsgel en dergelijke. Die staan in de foyer van De Plombom gedurende 24 uur onaangeroerd. Maar wat met de ingeleverde boeken? Een boek neem je ter hand en doorblader je, wat de kans op besmetting groter maakt. Bij mijn collega Veerle Cosyns in het UZ Brussel, waar ze elke patiënt als een potentiële virusdrager beschouwen, hanteren ze 5 dagen voor hun boekenquarantaine. We hebben hoe dan ook om advies gevraagd hogerhand. Eens dat binnen is, kunnen we de ingeleverde boeken veilig behandelen.”

Niet alleen de capaciteit van de beschikbare boeken is niet eindeloos, ook het personeel dat je voor die dienst kunt inzetten is beperkt. “We moeten toch de sociale afstand kunnen bewaren en niet elke stadsmedewerker kent het bibliotheeksysteem. Wellicht zullen we waar nodig ook een beroep kunnen doen op vrijwilligers. Maar de veiligheid primeert boven alles natuurlijk.”

Praktisch

Reserveren kan vanaf 2 april via ninove.bibliotheek.be. De medewerkers nemen vanaf 6 april contact op met de ontlener om een afspraak te maken voor ophaling (ten vroegste 2 dagen na reservering).

Aangezien je het materiaal voorlopig niet kan terugbrengen (ook de inleverbus blijft gesloten) en iedereen de kans moet krijgen om materiaal te ontlenen, is het aantal te reserveren stukken beperkt tot 25 per persoon. Zodra inleveringen opnieuw mogelijk zijn, zal de bib hierover communiceren.

Gebruik ook hier het gezond verstand en leg geen te grote afstanden af. Kijk eerst even welke dichtsbijzijnde bibliotheek een afhaalsysteem aanbiedt. Ook Erpe-Mere, Gooik, Denderleeuw, Aalst, Halle, Herzele en Geraardsbergen werken met een afhaalsysteem.

Deze afhaaldienst is ook voor de bibliotheek nieuw. De medewerkers hopen op begrip voor eventuele lange levertermijnen of kinderziekten. Indien nodig en mogelijk, kunnen nog aanpassingen volgen.

Info: alle praktische info vind je op ninove afhaalbib.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons