Ninove 21 Jan 2020 - 20u52
Mist
3.53°C

’t Klokzjiël: een rondgang in de onvoltooid verleden tijd

09 december 2019

NINOVE – De tentoonstelling ‘Dweis mor welgezindj’ loopt nog tot 22 december. Ze schetst een tijdsbeeld van Ninove in de jaren ’80 aan de hand van de geschiedenis van ‘t Klokzjiël. Mathilde Verschelden stond mee aan de wieg van deze legendarische stadskrant. Ze gidste ons langs een aantal belangrijke aspecten en thema’s.

't Klokzjiël verscheen van 1980 tot 1987. Het valt op hoe ambachtelijk het er in die jaren aan toe ging. Teksten tikte je in op een stencil en de lay out was hier echt heel letterlijk te nemen: het op een blad uitleggen van foto’s, tekeningen en afgedrukte teksten; het betere knip- en plakwerk dus. De eerste tekenen van moderne tekstverwerking zie je ook op de tentoonstelling: een elektrische IBM-schrijfmachine met verwisselbare koppen en verbetertoets. Voor dat aspect geldt zeker dat de goeie ouwe tijd vooral oud was.

Uiteraard was de inhoud van de artikels belangrijker. De stadskrant was de emanatie van wakkere jonge burgers, die hun kritische zin meebrachten van de studentmilieus waarin ze vertoefden. Ze vonden dat hun slaperige thuisstad wel wat anders verdiende dan de gezagsgetrouwe ‘Denderklok’. Vandaar de naam ’t Klokzjiël.

De meeste Ninoofse politici en notabelen, die regelmatig kop van Jut waren, zijn allang ad patres. Toch blijven een aantal thema’s merkwaardig actueel: de milieuvervuiling, de onverdraagzaamheid, de soms kleinburgerlijke politieke zeden. In datzelfde linkse milieu ontstonden ook het vrouwenhuis, het vluchthuis voor vrouwen, de Savooifeesten en gelijkaardige initiatieven.

Uiteindelijk is de stadskrant toch ter ziele gegaan. De jongeren werden ouder, velen onder hen ook ouders, er moest brood op de plank komen en geleidelijk kwam er minder tijd voor de stadskrant en de bijhorende activiteiten. Haast iedereen koos voor de zogenaamde lange mars doorheen de instellingen.

Een bezoek aan de tentoonstelling loont echt de moeite. Voor sommigen is het nostalgisch terugkijken naar hun wilde haren, voor anderen een kennismaking met een stukje Ninoofse geschiedenis, dat ze nooit hebben gekend.

Praktisch

  • Datum en tijdstip: tot en met zondag 22 december, open tijdens de kantooruren en in het weekend van 14 uur tot 17 uur.
  • Plaats: Oud Stadhuis, Ouderstrijdersplein Ninove.
  • Info: dienst cultuur – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 054-31 32 87.
Je kunt alle nummers van 't Klokzjiël integraal herlezen dank zij Ergoedcel Denderland.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons