NINOVE – De Ninoofse erfgoedraad bereidt een boek en andere initiatieven voor over dit Ninoofs klinkend erfgoed. Daarom een warme oproep om zoveel mogelijk klokken te melden.
De erfgoedraad startte in juni 2017 een project ‘Klinkend Erfgoed’. Voorzitter Rita Scheerlinck: “De voornaamste motivatie was de wijziging in het kerkelijk en parochiaal landschap. De Hospitaalkapel en de Sint-Theresiakerk zijn al onttrokken aan de eredienst. Op termijn zal dat ook gebeuren met andere Ninoofse kerken. Er zijn ook kerken, die een neven- of herbestemming zullen krijgen. Die evolutie kan de toekomst van cultureel erfgoed zoals kerkklokken en orgels hypothekeren.”
Een groep erfgoedwerkers heeft de afgelopen jaren dit klinkend erfgoed grondig geïnventariseerd. De groep beklom alle kerktorens van Groot-Ninove voor observaties, opmetingen, foto- en geluidsopnames. Ze zochten in archieven naar informatie over de geschiedenis van de klokken, het wijdingsritueel, de evolutie van handbel naar luiklok enz.”
Dat vele speurwerk zal de komende twee jaar resulteren in verschillende projecten. Er is een boek over het Ninoofs klinkend erfgoed in voorbereiding. Het geïnventariseerde erfgoed zal je ook digitaal kunnen raadplegen. Er komen lezingen, orgelconcerten en een zomerse fietstocht.
Gezocht: klokken en aanverwanten
In afwachting lanceert de erfgoedraad een oproep. Heb je weet van verborgen, onzichtbare of ‘geheime’ klokken of ken je kapellen, boerderijen of andere gebouwen waarop een dakruiter met klok of ander klein klinkend erfgoed prijkt? Of heb je nog postkaarten of foto’s liggen van verdwenen klokken? Meld het aan de erfgoedraad. Zo zal de inventaris nog vollediger en het project nog rijker zijn.
Meldingen (naam van gebouw, adres, indien mogelijk een foto) mag je doen bij de dienst cultuur.
Info: Cultuurdienst Oud Stadhuis, Oudstrijderplein 6 Ninove – cultuur@ninove.be – 054-31 32 87.MLI