Een loftrompet en krullende tenen over huis Doremont

    26 april 2023

    NINOVE – De gemeenteraad kwam maandag 24 april terug op de rimpeling, die eerder op de sociale media was ontstaan rond het huis Doremont, alias de Raadskelder op de Graanmarkt. Minister Diependaele (N-VA) wil de bescherming intrekken voor de tuin en het bijgebouw, niet voor het gebouw zelf.

    Jordy De Dobbeleer (Samen) interpelleerde schepen voor erfgoed Henri Evenepoel (Open Vld) over deze intentie van de minister. Uit het antwoord van de schepen bleek de stad niet te zijn betrokken bij de beslissing, maar was de opheffing nog niet definitief. Er komt nog een openbaar onderzoek, waarbinnen het stadsbestuur advies zal geven.

    Doorsteek

    Schepen Wouter Vande Winkel (Samen) voegde er nog aan toe, dat de minister de stad evenmin heeft gekend in het beschermingsbesluit voor de volledige burchtsite. Het stadsbestuur gaat daartegen in beroep bij de raad van state.

    “Voor de tuin en het bijgebouw zijn wel kansen als een doorsteek tussen de Graanmarkt en de nog te ontwikkelen Inghelantsite”, gaf De Dobbeleer nog mee als suggestie.

    Lof

    Voor Karolien De Roose (N-VA) was de hele discussie eigenlijk “much ado about nothing”. Ze stak de loftrompet over het erfgoedbeleid van minister Diependaele en hekelde in één beweging de inconsequenties van het Ninoofse erfgoedbeleid. Getuige daarvan, de afbraak in 1977 van het stationsgebouw.

    En er was meer: “Die tuin van het huis Doremont is er zelfs niet meer. Daar staan nu een appartementsgebouw en een overdekt terras. Wie heeft in het verleden daarvoor vergunningen verleend?”

    Huisjes

    Dat de stad geen respect zou hebben voor het erfgoed, betwistte burgemeester Tania De Jonge (Open Vld): “We hebben inmiddels € 2,8 miljoen betaald aan verplicht archeologisch onderzoek. Ik zag graag de nodige middelen hier tegenover staan vanuit de Vlaamse regering, want dit is voor ons niet meer te dragen.”

    Henri Evenepoel gaf aan, dat zijn tenen krulden bij zoveel lof voor de realisaties van de N-VA erfgoedministers. “De drie huisjes op het Kerkplein zijn al van voor mijn tijd beschermd. Anderhalf jaar geleden stelden we nog maar eens een dossier op. Enkele maanden terug kregen we het bericht, dat we 10 jaar op subsidie zullen moeten wachten omwille van het budget. We hadden 25 jaar geleden beter zelf alles laten herstellen zonder bescherming.”

    Toen was bij het Ninoofse stadsbestuur de verlokking van de Vlaamse vetpot natuurlijk groter dan de eigen dadendrang.

    Vergunning

    Blijft natuurlijk de onbeantwoorde vraag van Karolien De Roose: “Wie heeft in het verleden toelating gegeven voor de bouw van appartementen en een overdekt terras in de beschermde site van de tuin naast het huis Doremont?”

    Eigenlijk is die vraag niet eens zo moeilijk te beantwoorden. Sinds 1977 maakten de huidige meerderheidspartijen in een of andere coalitie en onder een of andere benaming deel uit van de bestuursmeerderheid. Het is dus gemakkelijk om na te gaan wie de vingers aan de knoppen van het erfgoedbeleid en de ruimtelijke ordering had en verantwoordelijk was voor de vergunningen van het appartementencomplex en het overdekte terras.

    Info: huis Doremont.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons