NINOVE – “Het is spijtig, dat de oud-curatoren zoveel heisa blijven maken over de aanstelling van de curator en daarmee de jonge kunstenaars van KRASJ 7 ondermijnen”, aldus schepen voor cultuur Henri Evenepoel.
De oud-curatoren hadden KRASJ 7 vergeleken met een amateurkoers in de plaats van de Omloop Het Nieuwsblad. “Dit toont een gebrek aan respect, zowel voor de huidige curator als voor de jonge, beloftevolle kunstenaars, die hij zorgvuldig heeft geselecteerd”, vindt Evenepoel.
Polarisatie
“Jullie geven aan als oud-curatoren absoluut geen deel te willen uitmaken van een politieke discussie. De open brief bevat echter tal van politieke elementen en opmerkingen over Ninove, die weinig tot niets met KRASJ zelf te maken hebben. Kunst zou juist een verbindende factor moeten zijn in plaats van een bron van polarisatie.”
De publicatie van de open brief, slechts drie dagen voor de opening van KRASJ 7, wekt volgens de schepen de indruk, dat de oud(e)-curatoren de aandacht op zichzelf willen vestigen, ten koste van de jonge Ninoofse kunstenaars die de aandacht en waardering verdienen.
“Jullie uiting van onvrede lijkt te zijn ingegeven door persoonlijke teleurstelling over de keuze van de curator. Ik vraag me dan ook af waarom jullie niet hebben gewacht met het uiten van deze kritiek tot na KRASJ 7, zodat de kunstwerken daadwerkelijk konden worden beoordeeld en een evenwichtige en genuanceerde afweging mogelijk was.”
Keuze
De schepen zegt zich nooit te hebben gemoeid met de artistieke keuzes van zijn ambtenaren, programmatoren of kunstenaars. “Ik geef af en toe suggesties, maar respecteer altijd de beslissingen van de bevoegde personen. Wat betreft KRASJ heb ik enkel samengewerkt met de curatoren Griet Menschaert (KRASJ 5) en Ante Timmermans (KRASJ 6). Beiden kunnen bevestigen, dat ik nooit heb ingegrepen in hun keuze van kunstenaars, thema’s of kunstwerken, ook niet in de inhoud van brochures of titels. Indien ik dat wel had gedaan, zouden ze hier terecht verontwaardigd over zijn geweest.”
Zijn houding ten opzichte van de huidige curator Claude Dendauw is niet anders geweest. “Samen met mijn ambtenaar heb ik overleg gepleegd met Dendauw over de door jullie gevraagde bijsturingen, met name met betrekking tot ‘Young Masters’. De curator heeft echter op een gemotiveerde wijze aangegeven waarom hij niet bereid was om deze aanpassingen door te voeren. Dit standpunt hebben wij gerespecteerd. Op de website van de stad wordt bovendien toegelicht, dat deze zevende editie afwijkt door de focus naar binnen, met een collectief van jong, prikkelend talent uit eigen streek.”
De briefschrijvers benadrukten de oorspronkelijke missie van KRASJ, dat verrassend werk van lokaal talent confronteert met creaties van gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland.
“Een terugblik op de recente edities toont aan, dat niet altijd strikt aan deze missie is vastgehouden. Bij de laatste editie van curator Ante Timmermans kwam geen enkele exposant uit Ninove; bij curator Griet Menschaert was slechts één Ninoofse kunstenaar betrokken.”
Curator
De schepen heeft zich evenmin gemengd in de selectie van curatoren. “Aanstellingen binnen dit soort projecten laten zich moeilijk in een keurslijf gieten, iets wat jullie als professionals ongetwijfeld zullen beamen. In de zomer van vorig jaar zijn twee mogelijke kandidaten genoemd: Claude Dendauw en Jonathan Paepens. Beide kandidaten hebben voorstellen ingediend, maar het herwerkte voorstel van Paepens liet op zich wachten tot februari 2024. Dit gaf aan, dat KRASJ voor hem geen prioriteit had.”
Uiteindelijk koos de bevoegde ambtenaar, na overleg met de medewerkers van de dienst cultuur, voor Claude Dendauw. “De keuze viel op Dendauw vanwege de beperkte tijd, die restte na februari, en het feit dat Paepens zelf schriftelijk aangaf, dat hij zich eerder in de rol van ‘advisator zonder eindverantwoordelijkheid’ zag en niet de rol van curator en de bijhorende verantwoordelijkheden op zich wou nemen.”
Toekomst
De schepen vindt het spijtig, dat de oud-curatoren zoveel heisa blijven maken over de aanstelling van de curator en daarmee KRASJ 7 en de jonge kunstenaars ondermijnen.
“Het voorbestaan van KRASJ zal in de toekomst met open vizier worden besproken. Ik ben ervan overtuigd, dat deze kunstbiënnale een plek verdient in het professionele kunstcircuit.”
Hij heeft nog een slotbedenking: “De manier waarop deze discussie nu wordt gevoerd, met open brieven en publieke kritiek, helpt niet om het debat sereen en constructief te laten verlopen. Laten we de nodige lessen trekken uit KRASJ 7, maar ook uit eerdere edities en gezamenlijk werken aan een toekomst voor KRASJ in Ninove.”
Info: lees ook ‘Oud-curatoren schrijven brandbrief over KRASJ 7’ – KRASJ 7-programma.
MLI