Zen of de kunst van garnalen pellen

    18 december 2022

    NINOVE – Belgisch en wereldkampioen garnaalpellen Nadine Deetens uit Zwankendamme (Brugge) bezocht zaterdag 17 december vishandel Nino Seafood. Ze gaf ons een demonstratie van haar pelkunst.

    Dat pellen is een handigheid, die de 59-jarige Nadine haast met de paplepel heeft meegekregen.

    “Indertijd pelden de mama’s garnalen om een centje bij te verdienen en als ik thuiskwam van school hielp ik. En ik doe dit nog altijd met heel veel plezier. Het is een hobby, zoals anderen breien en haken, pel ik garnalen.”

    Dat ze dit zeer snel kan, bewijzen haar titels: Belgisch en wereldkampioen. De beste van respectievelijk 80 en 120 deelnemers.

    “Het komt er op aan om op 10 minuten tijd zoveel mogelijk garnalen te pellen. Na afloop wegen ze het resultaat. Op het BK had ik 101,5 g garnalen gepeld, op het WK 155 g. Dat is redelijk veel. Als je 1 kg garnalen pelt heb je daarvan normaal gesproken 350 g over. Dus op 10’ had ik een kleine halve kilo gepeld, sneller dan ik hier nu demonstreer.”

    Techniek

    Garnalen pellen is een kunst. De ene wordt er kierewiet van, voor een andere is het een zenoefening. De techniek is variabel en heel persoonlijk.

    “Sommigen geven een knikje aan de garnaal of beginnen met de kop; ik trek aan het staartje en doe daarna de kop. Elk heeft zowat een eigen methode. Er is wel een groot verschil in de garnalen zelf. Het is niet omdat ze groter zijn, dat het beter gaat. Bij sommige kleine exemplaren hou je ook meer over dan bij grote.”

    Zelf eet Nadine nog altijd garnalen. “Maar ik kan 5 kg pellen zonder er een van op te eten. Dat is karakter hebben. En ze staan natuurlijk ook op ons eindejaarmenu thuis. Als je ze zelf hebt gepelde, zijn ze beter dan wanneer je ze in de winkel koopt.”

    Nadine demonstreerde haar kunnen bij het familiebedrijf Nino Seafood aan de Elisabethlaan.

    Zaakvoerder  Dirk Pletinckx: “De eerste keer zag ik haar aan het werk in het tv-programma ‘Over eten’. Een dag later kwamen wij haar tegen in Nieuwpoort, waar ze stond aan te schuiven voor een wedstrijd. We raakten aan de praat en ze is op onze uitnodiging ingegaan om in Ninove eens te komen pellen. Ik kan dat zelf ook, maar bijlange niet zo snel als Nadine.”

    Overigens is de kwaliteit van de grijze garnaal momenteel uitstekend.

    Info: Nino Seafood.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons