Wantrouwig en toch gelukkig

    09 juni 2022

    NINOVE – Uit de resultaten van de driejaarlijkse gemeente-stadsmonitor blijkt maar 25 % van de Ninovieters vertrouwen te hebben in het stadsbestuur. En toch voelt 85 % zich hier gelukkig.

    Is het leuk wonen in mijn buurt? Kan ik veilig fietsen in mijn gemeente of stad? Ben ik tevreden over de voorzieningen?

    Bijna 400.000 Vlamingen kregen in september 2020 een bevraging over hun gemeente of stad toegestuurd door het Agentschap Binnenlands Bestuur, in samenwerking met Statistiek Vlaanderen

    Hiermee werd gepeild naar de tevredenheid, de participatie en het gedrag van burgers. Dat ging over een heel aantal uitlopende thema’s:
    – armoede,
    – cultuur en vrije tijd,
    – demografie,
    – klimaat, milieu en natuur,
    – lokaal bestuur,
    – mobiliteit,
    – onderwijs en vorming,
    – samenleven,
    – werk,
    – wonen en woonomgeving,
    – zorg en gezondheid.

    Bevraging

    In elke Vlaamse gemeente is een representatief staal van de inwoners van 17 tot en met 85 jaar bevraagd. Op die manier zijn voor elke gemeente statistisch betrouwbare uitspraken mogelijk.

    In totaal zijn voor alle 300 gemeenten samen 377.530 personen gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek.

    Ninove

    Voor Ninove zijn de beoordelingen nogal verdeeld.

    De meeste Ninovieters voelen zich gelukkig (85 %) en hebben geen groot onveiligheidsgevoel (17 %). Ze vinden voldoende groen in de buurt (76 %) en zijn tevreden met de buurt (72 %), de loketdiensten (68 %), de gemeente (66 %), het groen in de gemeente (64 %), de digitale diensten (62 %).

    Voor een minderheid is er voldoende sociaal weefsel aanwezig (44 %). Nog minder inwoners vinden dat ze voldoende worden geconsulteerd (29 %) en hebben vertrouwen in het gemeentebestuur (25 %).

    Wat dat laatste betreft, vormt de 25 % van Ninove geen uitzondering op de regel, dat burgers hun (lokale) overheid blijkbaar weinig vertrouwen. Geraardsbergen, Haaltert en Denderleeuw scoren amper 22 %, Liedekerke 23 %. Galmaarden doet het met 27 % iets beter; Herzele en Roosdaal halen 31 %. Alleen het gemeentebestuur van Gooik kan rekenen op 41 % vertrouwen van de burgers.

    We geven hierbij de voornaamste 40 indicatoren voor Ninove als bijlage.

    Deze en andere cijfers leveren alvast boeiende lectuur op tijdens een regenachtige dag.

    Voor lokale besturen genereert de burgerbevraging een schat aan informatie, die het beleid de komende jaren kan bepalen.

    Info: Gemeente-stadsmonitor.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons