NINOVE – Volgens het politiereglement is vuurwerk door particulieren nooit meer toegelaten. Dat geldt dus ook voor de overgang naar 2025.
Bij het gebruik van gelegenheidsvuurwerk gebeuren vaak ongelukken met schadelijke gevolgen zoals brandwonden en/of gehoorschade. Dieren schrikken dikwijls heel erg van het lawaai. Daarom geeft stad geen toelating meer voor het afsteken van vuurwerk, ook niet tijdens de eindejaarperiode.
Politiereglement
Die maatregel geldt eigenlijk al vanaf 1 januari 2020. In het politiereglement vind je onder Hoofdstuk 4 Openbare rust en overlast, afdeling 2, artikel 4: “Het afsteken van vuurwerk, vreugdeschoten, Bengaals vuur, voetzoekers, wensballonnen, carbuurkanonnen, schrikkanonnen, alarmkanonnen en knal- of rookbussen is verboden.”
Overtreders riskeren hier een boete van maximaal € 350.
Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten hanteren een algemeen vuurwerkverbod of leggen voorwaarden op. In de buurgemeenten geldt eveneens een verbod: Geraardsbergen, Herzele, Haaltert, Denderleeuw, Liedekerke, Roosdaal en Pajottegem (Galmaarden, Gooik en Herne).
Traditie
Volgens velen is vuurwerk met de overgang van oud naar nieuw hier een volkse traditie. “Dat klopt helemaal niet”, zegt Van Rossum van de vzw Oscare, een centrum voor de nazorg en het onderzoek naar brandwonden en littekens. “Vuurwerk is hier eigenlijk geen traditie, maar net als Halloween overgewaaid uit het buitenland. Het is hier al enkele jaren gebruikelijk, maar totaal geen traditie.”
Zoek je een goed alternatief om je geld zinvol te spenderen in plaats van het in de lucht te schieten? Steun dan bijvoorbeeld het dierenasiel Ninove. Voor hun dagelijkse werking kunnen zij elke gift goed gebruiken.
Info: Dierenasiel Ninove.
MLI