Vlaamse Regering en provincie Oost-Vlaanderen pakken overstromingen Dender aan

    01 juni 2024

    DENDER – De Vlaamse en de provinciale overheid keurden het Strategisch Plan Dendervallei goed om het overstromingsrisico vanuit de Dender te doen dalen. 750 woningen worden gevrijwaard, 90 moeten worden afgebroken.

    Het goedgekeurde plan is de komende jaren de leidraad voor de Vlaamse overheid en de provincie om in de Dendervallei heel wat acties en projecten te realiseren. Dat gebeurt in samenwerking met de Dendergemeenten.

    Focus

    Die acties en projecten zijn te bundelen in drie categorieën van maatregelen.

    • De bouw van dijken en gericht advies over beschermingsmaatregelen, zullen zo’n 750 woningen en bedrijven beschermen tegen overstromingen vanuit de Dender. In Ninove, Geraardsbergen, Denderleeuw en Affligem ondergaan de kades langs de Dender een volledige transformatie om het centrum beter te beschermen, maar ook aangenamer en toegankelijker te maken.
    • Voor de eigenaars van een 90-tal woningen en gebouwen start de Vlaamse overheid een bemiddelingstraject op om hun eigendom te verkopen aan de Vlaamse overheid via minnelijke verwerving. Het gaat om gebouwen in de volgende straten:
      – Majoor van Lierdelaan en Jan de Coomanstraat (Geraardsbergen),
      – Weerstanderskaai (Roosdaal),
      – Kasteelstraat (Liedekerke/Denderleeuw),
      – Idevoordelaan (Ninove).
    • Daarnaast moeten projecten en acties de overstromingsruimte bestendigen en de vallei herstellen, zoals het onbebouwd laten van open ruimte en tuinen langs de Dender overstroombaar maken. Het afgraven van kunstmatig opgehoogde grond, moet de waterbergingscapaciteit van de vallei vergroten met 250.000 m3.

    Eerste projecten

    De stapsgewijze uitvoering van het Strategisch Plan is gespreid over een 20-tal jaar en geschat op € 130 miljoen.

    De planprocessen voor de bescherming van de stadscentra van Ninove en Geraardsbergen starten nog dit jaar. Ook het bemiddelingstraject voor de minnelijke verwerving van gebouwen en de herinrichting van de meersengebieden wordt voorbereid.

    Voor dit eerste maatregelenpakket, tussen 2024 en 2026, maken de Vlaamse Regering, de provincie en de gemeenten bijna € 22 miljoen vrij.

    Stuwen

    Om het overstromingsrisico te verminderen, is het noodzakelijk om ook de bevaarbaarheid van de Dender afwaarts Aalst (voor schepen tot 1.350 ton) te verbeteren en de stuwen te vernieuwen. Beide zijn noodzakelijke onderdelen voor een succesvolle uitvoering van het Strategisch Plan.

    Samenwerking

    Het Territoriaal Ontwikkelingsprogramma (T.OP) Dender waarborgt de goede interbestuurlijke samenwerking voor de uitvoering van het Strategisch Plan. Dat gebeurt door de aanstelling van een programmacoördinator en projectcoördinatoren.

    Info: Strategisch Plan Ruimte voor Water DendervalleiTOP Dender.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons