NINOVE – Een ruime delegatie van plaatselijke landbouwers is woensdagnamiddag 27 maart naar het stadhuis getrokken. Ze hadden vragen bij het Natuurbeheerplan Beverbeekvallei-Kabbeekvallei-Duivenbos.
Natuurpunt Ninove wil de bestaande natuurbeheerplannen voor de Beverbeekvallei en het Duivenbos samenvoegen en uitbreiden met de Kabbeekvallei. Dit gebied strekt zich uit over Aspelare, Nederhasselt en Outer voor Ninove, Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse en Steenhuize op het grondgebied van Herzele. Het is de bedoeling één groot natuurreservaat tot stand te brengen.
Gesprek
Woensdag 27 maart had burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) om 17 uur de landbouwers en ook het bestuur van VK Nederhasselt uitgenodigd voor een overleg in het bijzijn van de milieuambtenaar. Een ruime delegatie was aanwezig in de vergaderzaal van het stadhuis.
“Een aantal van hen had gevraagd om eens samen te zitten, maar ik had niet verwacht, dat ze heel wat collega’s zouden mobiliseren”, zegde ons de burgemeester. “Die mensen hangen nauw aan mekaar en zijn echt bezorgd omwille van die uitbreiding, ook al gaat het plan in feite over de percelen, die in eigendom zijn van Natuurpunt. Ze maken zich zorgen over die grote afbakening, zonder overleg met hen. We hebben een goed gesprek gehad, heel wat argumenten en bezorgdheden gehoord, een aantal onzekerheden kunnen beantwoorden.”
Het is de bedoeling, dat het schepencollege voor 13 april een advies geeft. “Ik kan daar nog niet op vooruit lopen, maar we zullen dat uitvoerig bespreken. We roepen de mensen, die in het gebied liggen, op om het plan goed te bekijken en indien zij dat willen, een bezwaar in te dienen. Zij zijn vooral bezorgd, dat Natuurpunt door die afbakening meer landbouwgrond zal aankopen, ten nadele van de landbouw in het algemeen. Die bezorgdheid delen heel wat landbouwers. We moeten ook Natuurpunt horen, om te zien hoe we daarmee in de toekomst aan de slag kunnen.”
Impact
“Als landbouwers en andere omwonenden hebben we enorm veel bezorgdheden over dat plan, dat toch wel een heel grote impact heeft”, vertelde ons Jo, een van de deelnemers. “Het globaal kader gaat over 578 ha, waarvan 70 % landbouwgrond. Ze willen daaraan een volledige andere bestemming geven, terwijl dat voor 90 tot 95 % heel hoogwaardige landbouwgrond is, zoals blijkt uit de landbouwimpactstudie. Die zomaar afgeven om er een natuurgebied of natuurreservaat van te maken, dat kunnen we niet zomaar toestaan.”
Natuurgebied
Hij hoopt op een negatief advies van de stad over dit natuurbeheerplan, eet als zijn collega Hendrik: “Als boeren zijn wij verwonderd, dat die plannen plotseling opduiken en niemand op de hoogte is gesteld. We hebben dat uit het niets moeten vernemen. We gaan van het een naar het ander en worden langs alle kanten gepakt. Landbouwgrond wordt ons overal ontnomen.”
Hij verwacht van het Ninoofse stadbestuur concrete acties. “Het kan niet, dat zomaar 400 ha in natuurgebied terecht komt, zonder dat de eigenaars hiervan op de hoogte zijn. Echt niemand is geïnformeerd, dat zijn grond in een natuurbeheerplan komt. Dat is toch niet normaal. Er ligt trouwens ook grond in recreatiegebied, zelfs huizen.”
Toekomst
Op het stadhuis waren ze verwittigd van de komst van de landbouwers. “Maar ze hadden niet verwacht, dat we met zovelen gingen zijn. Het zit echt diep bij de boeren.”
Stefaan verklaart die grote opkomst: “We willen van de stad vernemen hoe ze staan tegenover dit plan van Natuurpunt en of ze ons willen steunen om dat tegen te gaan. Wat Natuurpunt wil bereiken, ligt volledig buiten de lijn waar de landbouw naartoe wil. Waardevol agrarisch gebied volgens het gewestplan innemen om dat op termijn in te kleuren als natuurgebied. Dat geeft ons geen toekomst, noch voor mij noch voor mijn dochter om ons bedrijf te kunnen verderzetten. We hebben daar jarenlang aan gewerkt en de plannen van Natuurpunt geven ons gewoon geen toekomstperspectief. We moeten ook beseffen, dat wij altijd zelfvoorzienend zijn geweest in Vlaanderen. Waar gaan we dat in de toekomst vandaan halen, in het buitenland? Dan wordt het de vraag hoe dat alles betaalbaar zal blijven.”
“Boer zijn is een levenswijze voor mij. Ik krijg het niet over mijn hart om mijn landbouwbedrijf zien teloor te gaan, maar het is niet gemakkelijk. Vooral de jonge generatie raakt gedemotiveerd om boer te zijn en te blijven.”
Info: lees ook ‘Forza Ninove dringt aan op negatief advies’.
MLI