NINOVE – Voor de komende parlementsverkiezingen prijkt de N-VA’er als 3de opvolger op de kamerlijst in Waals-Brabant. “Dat kan volgens de huidige kieswetgeving”, zegt ons Yves De Groote.
De N-VA komt voor de verkiezingen van 9 juni op in alle Waalse provincies. Daar komt geen verhuis aan te pas, legt Yves ons uit. “Als je voor Europa opkomt, volstaat het dat je in Europa woont. Voor federaal volstaat het dat je in België woont en voor de regio moet je daar wonen. Dat is nu eenmaal het gevolg van de gebrekkige federalisering. Ik sta als 3de opvolger op de kamerlijst in Waals-Brabant. Je hebt natuurlijk altijd ambitie om verkozen te geraken, maar het is aan de partij om de lijst samen te stellen. Drieu Godefridi is de lijsttrekker.”
PS-dominantie
Dat de N-VA in Wallonië opkomt heeft een dubbel doel. “Dat is in de eerste plaats om ook daar het confederalisme bespreekbaar te maken. Daarnaast is elke zetel, die de N-VA in Wallonië wint, er een minder voor een mogelijke Vivaldi II. Als je van dit land nog iets wilt maken, is confederalisme zowat de enige oplossing. Het is belangrijk voor Vlaanderen, maar ook voor Wallonië, dat dringend af moet van die PS-dominantie, waarbij de werkloosheid belangrijker wordt geacht dan werken.”
Dat veranderen lijkt niet zo eenvoudig. “De PS is daarin vrij kortzichtig als gevolg van de politiek uit de jaren ’30 en ’40, waarin men vakbonden heeft macht gegeven door hen de werkloosheidsvergoedingen te laten uitbetalen. Elke werkloze is winst voor de vakbond en dat is een pervers systeem. De spreidstand tussen werkloosheid en werken moet groter worden. Het minimumloon moet stijgen, terwijl men in Wallonië de werkloosheidsvergoeding wil gelijk maken aan het minimumloon. Dat is een totaal andere visie.”
Frans
Dat Yves een aardig mondje Frans, vindt hij maar normaal. “Ik heb school gelopen in Brussel en had een goede leerkracht Frans. Ik spreek dus vrij goed Frans al heb ik dat politieke jargon niet helemaal onder de knie. Maar ik vind het een vereiste Frans te spreken als je ook in Wallonië opkomt.”
Tot nader bericht woont hij nog altijd in Ninove en zal hij wellicht ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober op de lokale N-VA-lijst staan. Maar dat is nog niet aan de orde: een half jaar kan in politieke termen een eeuwigheid lijken.
MLI