|

    VRT: “Zeker 100 verdachte volmachten bij lokale verkiezingen”

    28 januari 2025

    NINOVE – Volgens de VRT-redactie zijn op 13 oktober bij verschillende volmachten, die zouden zijn gebruikt om op Forza Ninove te stemmen, gekopieerde ziekteattesten gevoegd. Op basis van een onderzoek van een 20-tal volmachten en verschillende gesprekken concludeert de omroep, “dat er bedenkingen zijn bij een 100-tal volmachten.”

    Al op 13 oktober nam het parket Oost-Vlaanderen alle verdachte volmachten in beslag wegens een vermoeden van gesjoemel. Omwille van het geheim van het onderzoek heeft het parket daarover nog niet gecommuniceerd, al zou dit onderzoek ondertussen relatief zijn gevorderd.

    Ziekteattest

    De VRT-redactie kon een 20-tal volmachten en ziekteattesten uit Ninove inkijken. “Bij alle volmachten, die onze redactie te zien kreeg, was het ziekteattest gekopieerd en dus niet authentiek. Zowel de datum als de stempel én de handtekening van de arts in kwestie zijn gekopieerd. Er zouden ook kopieën van 3 ziekteattesten zijn gevoegd: 1 versie komt 9 keer voor, een andere 6 keer en een laatste 4 keer.”

    Nog volgens de VRT bevestigen 3 personen onafhankelijk van elkaar, dat de volmacht werd gebruikt om een stem uit te brengen voor Forza Ninove, met een gekopieerd ziekteattest. Bij de volmachtkrijgers zijn ook 2 zonen van kandidaten van Forza Ninove.

    De gerechtelijke politie verhoorde de directies van de verschillende Ninoofse woonzorgcentra om te verduidelijken hoe ze omgaan met volmachten. De VRT citeert een mail van een leidinggevende: “Een persoon zou zich gemeld hebben aan de balie in het woonzorgcentrum en zich hebben voorgesteld als ‘secretaresse van Guy’. De persoon zou gemeld hebben, dat ze volmachten van bewoners in het woonzorgcentrum kwam halen. Ziekteattesten waren niet nodig, want ‘daar zorgen we zelf wel voor, we hebben een arts, die dat voor ons doet’, zou de vrouw hebben gezegd. De rol van de arts hierin blijft onduidelijk.”

    Volmachten

    In Ninove is 1 op de 14 stemmen uitgebracht met een volmacht: in totaal 1.618 (7,54 %) van de 21.473 stemmen. Dat is veel meer dan in Denderleeuw (4,33 %), Oudenaarde (3,44 %), Geraardsbergen (3,23 %) of Lokeren (2,71 %).

    Omwille van het geheim van de stemming is het niet mogelijk om te achterhalen naar welke partij de volmacht is gegaan. Ook de andere Ninoofse partijen hebben trouwens met volmachten gewerkt. Als schriftvervalsing wordt aangetoond, zijn in theorie straffen mogelijk tot 5 jaar of geldboetes.

    De uitslag van de verkiezingen 13 oktober staat echter vast. Deze is door niemand binnen de termijn van 40 dagen na de verkiezingen aangevochten bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, ook niet door Positief Ninove, Vooruit-Groen en de N-VA.

    De VRT-redactie concludeert: “In essentie toont de zaak in Ninove aan, dat het systeem van volmachten niet waterdicht is. In een ideale wereld krijgt iedereen de kans om zijn of haar stemrecht uit te oefenen en een volmacht is daarvoor soms nodig. Maar het zet partijen er tegelijk toe aan om een werking uit te bouwen om zo veel mogelijk volmachten te verzamelen. Het is nu zeker, dat ziekteattesten werden gekopieerd zonder dat een arts een volmachtgever echt had gesproken. Dat is minstens gebeurd bij volmachten voor Forza Ninove. Het gerechtelijk onderzoek moet uitwijzen wie dat georganiseerd heeft en wie ervan op de hoogte was.”

    Info: volledig VRT-artikel‘Geen klacht N-VA’ ‘Positief Ninove dient evenmin klacht in’ ‘Vooruit-Groen dient geen klacht in’ – lees ook ‘Guy D’haeseleer zal klacht neerleggen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons