NINOVE – De lijst van burgemeester Tania De Jonge zal geen bezwaar indienden bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Ze stelt zich wel burgerlijke partij.
Positief Ninove (het conglomeraat van Open Vld, CD&V en onafhankelijken) heeft wel overwogen om een klacht in te dienen bij de Raad, lezen we in een persbericht van de partij. De reden daartoe was een mogelijke verkiezingsfraude: een toezichthoudende vrederechter zou onregelmatigheden hebben gemeld in verband met volmachten.
“Meer dan een maand na de verkiezingen is er nog steeds geen enkel zicht op de bevindingen uit het onderzoek van het parket”, aldus uittredend burgemeester De Jonge. “Het moeilijk is om zelf harde bewijzen te verzamelen op basis waarvan hierover uitsluitsel kan worden geboden via de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. We hebben binnen Positief Ninove grondig geëvalueerd, geanalyseerd en breed bevraagd. Daarbij hebben we ook de belangen van de lokale democratie, onze inwoners en onze kiezers zorgvuldig afgewogen.”
Oppositie
“Ondanks onze bedenkingen vertrouwen we op het gerecht en hopen we, dat een grondig onderzoek volledige duidelijkheid zal verschaffen. In de tussentijd blijft het onze prioriteit om ons voor te bereiden op een degelijke en sterke oppositie en om onze inwoners niet in onzekerheid te laten.”
Positief Ninove stelt zich wel burgerlijke partij “om het strafrechtelijk onderzoek te ondersteunen en volledige inzage en duidelijkheid te krijgen over wat precies is gebeurd, alsook om toekomstige juridische mogelijkheden te vrijwaren.”
Eerder nam het kartel Vooruit-Groen eenzelfde standpunt in: geen klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, wel burgerlijke partijstelling.
Hervormingen
Positief Ninove betreurt ook, dat deze situatie een schaduw werpt op het democratisch verloop van de verkiezingen. Daarom roept ze de Vlaamse regering alvast op om de regelgeving in het decreet op een aantal vlakken te herzien.
“Wanneer het parket zelf een strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij verkiezingen opstart, zou de termijn voor het indienen van een klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen moeten worden opgeschort tot de afronding van dit onderzoek. Dit voorkomt, dat een bestuursploeg aantreedt onder een sfeer van verdachtmaking en/of twijfels bestaan over de geldigheid van de verkiezingsuitslag.”
Verder breekt ze een lans voor een hogere transparantie bij volmachtstemmen. “Er moeten meer controles en waarborgen worden voorzien, teneinde twijfel over de geldigheid ervan te vermijden.”
MLI