NINOVE – “Ze beweert, dat we altijd alles mee goedkeuren”, aldus D’haeseleer in een repliek op schepen Cosyns (Samen/Vooruit-Groen). “Dat is dus niet waar. Alle OCMW-steun voor participatie en sociale activering (PSA) aan allochtonen, die nog niets hebben bijgedragen, keuren wij elke maand af. Blijkbaar zit ze te slapen.”
“Zij verdedigt dat systeem“, gaat hij verder. “Er zijn heel veel mensen, die elke dag gaan werken, wiens kinderen ook naar de voetbal gaan en voor wie ze een uitrusting moeten kopen, die hun huis moeten afbetalen en op het eind van de maand niet veel overhebben, maar zelf voor alles moeten instaan. Er mag voor ons dus een stop komen aan al die toelagen en laat ons ook iets in de plaats vragen. Een asielzoeker krijgt als gezinshoofd € 1.747, zonder dat die ooit maar één dag heeft gewerkt. Daarbij komen alle extra’s zoals kindergeld. Dat is niet van die aard om snel te gaan werken, die komen daarmee rond. Ze hebben zelf daarvoor nooit iets bijgedragen, dat komt louter uit solidariteit van de mensen.”
Wederdienst
Daarvoor mag je volgens Forza Ninove als maatschappij iets in ruil vragen. ”Vooraleer je een beroep kunt doen op die potjes, zul je moeten Nederlands leren, een gemeenschapsdienst terugdoen voor de maatschappij, bijvoorbeeld in de groendienst. Dat heeft niets te maken met racisme, maar is een kwestie van gezond verstand. Je brengt die mensen ook een arbeidsattitude bij om hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt, zodat ze niet ten eeuwigen dage van het OCMW moeten leven.”
Volgens D’haeseleer is dat echter het nieuwe kiespubliek van Veerle Cosyns en co. “Ze willen die mensen niet voor het hoofd stoten en kopen daarmee hun stem. Of het geld nu van Ninove komt of van de Vlaamse gemeenschap, het komt hoe dan ook van de belastingbetaler, ook de Ninoofse.”
Uitgaven
Zes jaar geleden publiceerde de Forza-kopman een week voor de verkiezingen een lijst met alle betalingen aan OCMW-cliënten. “Toen riepen de OCMW-voorzitter Lieven en ook Tania De Jonge (Open Vld/Positief Ninove) dat het leugens waren. De voorzitter heeft er na de verkiezingen 2 ambtenaren aan gezet om het uit te pluizen. Nadien moest hij toegeven, dat ik gelijk had. Dat vond ik erg, dat hij niet wist dat die uitgaven waren gebeurd. Ik heb tijdens mijn ziekteperiode maandenlang al die duizenden dossiers van 5 jaar uitgepluisd, de eerste in heel Vlaanderen.”
Nu doet het OCMW volgens D’haeseleer gewoon verder. “Onder onze druk zijn er nogal wat wijzigingen aangebracht. Ze krijgen bijvoorbeeld geen geld terug voor bokslessen in een Franstalige club in Molenbeek, zoals dat vroeger wel kon. Het bedrag van de tussenkomst is door de druk van Forza Ninove ook al beperkt. Dat ging toen ook over van alles: bioscooptickets, bezoeken aan Pairi Daiza, Walibi en zelfs Disneyland.”
Voorwaarden
Het is ‘Brussel’, dat het leefloon bepaalt. “Ja, maar daarover gaat het hier niet. Ik wou enkel aanduiden, dat een erkende asielzoeker met een leefloon als gezinshoofd € 1.747 krijgt. Ik ken heel veel mensen, die heel hun leven hebben gewerkt en als pensioen veel minder hebben. Op deze manier gaat de Belgische overheid dus om met ons geld. Dat zorgt voor een aanzuigeffect. Je moet dan niet verwonderd zijn, dat mensen uit Syrië 7 veilige landen doorkruisen om uitgerekend in België te belanden.”
D’haeseleer vindt het onrechtvaardig ten aanzien van de maatschappij, waarin vader en moeder elke dag moeten gaan werken, de kinderopvang moeten betalen, maar voor niets in aanmerking komen omdat ze niet in het ‘juiste’ statuut zitten. “Dat je dit durft te verdedigen. Ik heb dat indertijd onderzocht en nu heb ik de meest recente cijfers van 2023 gebruikt om hen te confronteren met hun pamperpolitiek, waarvoor niets in ruil wordt gevraagd. Ik zie dossier op het BCSD passeren van mensen die al 15 jaar in Ninove wonen en nog steeds geen Nederlands kennen. Er bestaat geen resultaatsverbintenis: ze moeten enkel naar de cursus gaan, maar er wordt geen test afgenomen. Ik zou dat verwerken in hun GPMI, dan heb je een stok achter de deur voor integratie, werk of gemeenschapsdienst. Het OCMW kan autonoom de voorwaarden voor een leefloon aanscherpen.”
Info: lees ook ‘Veerle Cosyn: Guy D’haeseleer kletst uit zijn nek’.
MLI