Gemeentefonds is aan herziening en hervorming toe

    08 mei 2024

    NINOVE – Burgemeester Tania De Jonge (open Vld) reageert op een onderzoek naar het Gemeentefonds: “Ninove kampt met grootstedelijke uitdagingen zonder grootstedelijke financiële middelen. Dat is niet houdbaar.”

    Het Gemeentefonds is de belangrijkste algemene werkingssubsidie voor lokale besturen. Het verdeelt ruim € 3 miljard onder de Vlaamse steden en gemeenten. 41 % daarvan gaat automatisch naar een aantal grotere steden en kustgemeenten. Antwerpen en Gent krijgen samen 30 % van het fonds: € 918 miljoen in 2023.

    Studie

    De vaststelling, dat Ninove te weinig middelen uit dat fonds krijgt, is niet nieuw. Ze wordt nu bevestigd door een onderzoek van het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing (UGent en KU Leuven), in opdracht van minister Gwendolyn Rutten (Open Vld). Hiervoor zijn 27 simulaties bekeken, die de effecten van mogelijke hervormingen van het Gemeentefonds in kaart brachten. Op deze manier tracht men de discussie te objectiveren. Kleine gemeenten en randstedelijke gebieden zouden hoogstwaarschijnlijk extra middelen krijgen bij een hervorming van het Gemeentefonds. De volgende Vlaamse regering zal zich hierover moeten buigen

    Denderregio

    “Deze studie spreekt boekdelen”, aldus burgemeester Tania De Jonge. “Er is een enorme scheeftrekking in de verdeling van het Gemeentefonds. Dit heb ik reeds in 2017 aan de kaak gesteld, samen met mijn toenmalige collega-burgemeester Guido De Padt.”

    De strijd van de beide burgemeesters bleef niet zonder gevolg: in het Vlaamse regeerakkoord werd een bijkomende financiering voor de Denderregio opgenomen. “Toch is dit niet voldoende. Een extra financiering is noodzakelijk voor tal van steden, die te maken krijgen met de uitdijende effecten van het grootstedelijk gebied. In tegenstelling tot de centrumsteden krijgen zij echter niet de gepaste middelen om deze uitdagingen aan te gaan.”

    Gewicht

    De scheeftrekking in de verdeling van het Gemeentefonds is soms te verklaren op basis van objectieve criteria, maar vaak is dit niet het geval. Dit kan dan liggen aan het verschil in het politieke gewicht, dat een stad of gemeente in de schaal kon leggen, maar ook aan de keuze van de criteria voor de verdeelsleutel.

    “Hierin moeten dringend orde en transparantie komen”, zegt Tania De Jonge. “Het Gemeentefonds is aan herziening en hervorming toe. Op het Vlaamse niveau wil ik daarom mijn strijd verderzetten als voortrekker in deze hervorming. Dit is één van mijn prioriteiten voor de komende legislatuur.Natuurlijk zal mijn grootste aandacht steeds uitgaan naar het burgemeesterschap. Maar om lokaal zaken te verwezenlijken, moet men durven aankloppen op het Vlaamse niveau.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons