Geldboete van € 250 als bijzitters en voorzitters niet opdagen

    05 juni 2024

    GENT – De voorzitters en bijzitters, die bij de verkiezingen niet of laattijdig komen opdagen zonder een wettige reden, krijgen een minnelijke schikking voorgesteld van € 250.

    Het parket van Oost-Vlaanderen geeft in een persbericht tekst en uitleg.

    “Voor- en bijzitters, aangesteld voor de stem- en telbureaus, worden zondag 9 juni geacht tijdig aanwezig te zijn in het stem- of telbureau, zoals vermeld op hun aanstellingsbrief. Indien de voor- of bijzitter zijn of haar afwezigheid of laattijdigheid niet kan rechtvaardigen, wordt hiervan een dossier opgemaakt en overgemaakt aan het parket.”

    Boete

    Het parket verwijst naar een volksraadpleging over betaalbaar wonen in Gent op 8 oktober 2023. “Er kon op 58 locaties in de stad en de deelgemeenten worden gestemd. Daar golden dezelfde regels als bij een nationale of regionale verkiezing. 30 voorzitters of bijzitters, die toen niet of laattijdig kwamen opdagen en voorafgaand geen geldige reden konden voorleggen, kregen een minnelijke schikking van het parket van € 250.”

    Het ging om een inbreuk op artikel 240 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet: “Nalaten het opgedragen ambt van voorzitter, bijzitter of plaatsvervangende bijzitter van een tel- of stembureau te vervullen”. Twee personen betaalden de minnelijke schikking niet. Zij zijn gedagvaard voor de correctionele rechtbank in Gent en op 10 mei 2024 veroordeeld tot een geldboete.

    Het parket besluit: “De voorzitters en bijzitters die bij de verkiezingen van 9 juni 2024 (en bij de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024) niet of laattijdig komen opdagen, en voorafgaand geen wettige reden hebben kunnen voorleggen, zal een minnelijke schikking worden voorgesteld van € 250. Bij niet-betaling ervan zullen de personen worden gedagvaard voor de correctionele rechtbank.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons