Geen eigen lokale informatiecampagne voor gemeenteraadsverkiezingen

    11 mei 2024

    NINOVE – Niemand in de gemeenteraad van 29 april liep warm voor het voorstel van Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) om een uitgebreide informatiecampagne te organiseren over de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024.

    Zijn voorstel was ingegeven door de afschaffing van de opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen en de strengere regels inzake het verlenen van een volmacht. “Het democratisch proces wordt enkel maar sterker indien hieraan zoveel mogelijk mensen deelnemen en de burger voldoende is geïnformeerd over de regelgeving. Daarom dit voorstel: de gemeenteraad vraagt een uitgebreide en heldere informatiecampagne rond de komende lokale verkiezingen. Deze moet niet enkel vorm krijgen via de klassieke kanalen zoals het stadsmagazine, maar ook en misschien vooral via de sociale mediakanalen van de stad, met bijzondere aandacht voor het moment, waarop de uitnodigingsbrief wordt verstuurd.”

    Niet lokaal

    Dat er nood is aan uitleg – niet enkel voor de jeugd – betwistte Karolien De Roose (N-VA) niet. “Maar dat is geen taak voor de lokale overheid, eerder voor het Vlaams niveau.”

    Guy D’haeseleer (Forza Ninove) begreep niet de bedoeling van dit voorstel. “Niemand zal toch verrast zijn dat op 13 oktober verkiezingen plaatsvinden? De echte reden is natuurlijk de blanco-stemmers, die nu misschien zullen thuis blijven. Vorige keer heeft 12 tot 13 % van de kiezers niet gestemd. Het lijkt me de taak van de partijen om de mensen te overtuigen, je moet daar de stad niet mee belasten.”

    “Iedereen hoopt op goede verkiezingen”, vulde schepen voor communicatie Henri Evenepoel (Open Vld) nog aan. “Nu is inderdaad meer motivering nodig. Vlaanderen zal daarvoor een mediacampagne opzetten met een pakket voor de steden en gemeenten en aandacht voor specifieke doelgroepen. De stadsdiensten hadden al ideeën voor een opstelling en een infostand in de publieke ruimte. Maar we zullen daar zelf geen tijd en energie in steken.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons