NINOVE – Vlaanderen investeert in een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Ook Ninove doet al enkele jaren een duit in het zakje met de installatie van laadpalen op het openbaar domein.
De netbeheerders zoals Fluvius moeten een bepaald aantal oplaadpunten installeren.
In sommige gevallen is een laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen verplicht op parkeerterreinen van nieuwe gebouwen. Vanaf 2025 geldt dat ook voor parkeerterreinen van bestaande niet-residentiële gebouwen.
Laadpalen
“Wij volgen het programma van Fluvius voor de installatie van elektrische laadpalen”, aldus Wouter Vande Winkel (Samen), schepen van openbare werken en mobiliteit, leefmilieu en klimaat, energie en nutsvoorzieningen. “Ook staan we positief tegenover de plannen van de Vlaamse regering inzake de installatie van laadpalen.”
Inmiddels zijn er al verschillende geïnstalleerd in Ninove en deelgemeenten. “Uit de cijfers blijkt, dat geen enkele laadpaal er ongebruikt staat. Zelfs in de ’t Angereelstraat telden we 2 oplaadsessies. Al kan het altijd beter natuurlijk. De absolute topper is het oplaadpunt aan de Centrumlaan met 59 oplaadbeurten door 33 aparte gebruikers. Als we de evolutie bekijken, zien we het gebruik ervan toenemen.”
Elektriciteit
Volgens de schepen is het ook hier het verhaal van de kip en het ei: als er laadpalen zijn, worden ze gebruikt en als er elektrische wagens zijn, is er een behoefte aan laadpalen. “Maar het systeem werkt wel. We moeten de vlucht vooruit nemen en het gebruik van elektrische wagens stimuleren.”
Er zijn natuurlijk nog enkele problemen op te lossen: de aankoopprijs, de actieradius, de duurzaamheid van de batterijen en de eerlijke winning voor de grondstoffen ervan; om er maar enkele op te sommen.
De kernvraag is echter waar we de elektriciteit zullen blijven vandaan halen. Een pleidooi voor kerncentrales hoor je de schepen niet houden, dat is vloeken in de milieukerk. Gascentrales blijken ook niet de ideale oplossing.
“Alvast windmolens. Maar ik verwacht toch heel veel van de synergie tussen de Europese netwerken. En het kan razendsnel gaan, zeker op technologisch vlak. Een elektrische wagen is nu nog duur, maar ook hier gaat de evolutie snel. Hier is ook een opdracht weggelegd voor de werkgevers. Niet alleen om elektrische bedrijfswagens aan te bieden, maar ook om op de werkplek voldoende oplaadsystemen te voorzien.”
MLI