NINOVE – De gemeenteraad wil op voorstel van Dany Goessens (Forza Ninove) laten onderzoeken of de stad wagens met een buitenlandse nummerplaat aan de wielklem kan leggen tot de parkeerretributie is betaald.
Maar eerst sneed het gemeenteraadslid de parkeerproblematiek aan. “Op 1 juni 2023 ging het nieuwe retributiereglement voor parkeren op de openbare weg in voege. Er zijn veel klachten van burgers, die plotseling problemen ervaren met het gebruik van de bewonerskaarten. Bovendien bevatten de OPC-infobrochure ‘Parkeren in Ninove’ en de OPC-website foute informatie.”
Problemen
Hij lardeerde die problematiek met verschillende voorbeelden. “Wat mij hierbij tegen de borst stuit: mensen, die problemen hebben met hun invalidenkaart of hun bewonerskaart, moeten altijd de moeite doen om OPC ter wille te zijn. Ik heb de indruk, dat de afspraken niet goed doorstromen naar OPC zelf.”
“Wij hebben inderdaad klachten gekregen, terechte en onterechte”, beaamde de schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld). “Een dergelijke drastische verandering in het parkeerbeleid geeft problemen, dat was te verwachten. Dat OPC van niets weet, vind ik niet correct en een flauw excuus. We hebben heel wat overlegvergaderingen gehad. Er staat duidelijk in de offerte, dat OPC al die problemen moet aanpakken, niet wij. Ik zal ze daarover aanspreken tijdens de overlegvergadering deze maand.”
Wielklem
Een andere problematiek had niet rechtstreeks te maken met de nieuwe parkeerregeling, maar bracht Dany Goessens toch ten berde. “België heeft alleen bilaterale overeenkomsten over het verkrijgen van persoonsgegevens met Frankrijk en Nederland. Als andere buitenlandse bestuurders in de stad geen zin hebben om te betalen, vertrekken zij zonder betalen.”
Er zijn 1.363 niet-betaalde retributies voor een bedrag van € 20.525. Via een gespecialiseerde firma zoals ‘European Parking Collection’ zou amper 1 % van de achterstallige retributies kunnen worden geïnd.
“De brave Ninovieter moet zijn retributie betalen of hij riskeert op termijn zelfs een deurwaarder. Vooral Duitsers, Polen, Roemenen, Britten en Oekraïners betalen hun retributie in Ninove niet. Wij doen daar niets aan. Dat is discriminerend ten aanzien van onze eigen bevolking, terwijl in de wetgeving al 10 jaar de mogelijkheid biedt voor het plaatsen van een wielklem. Volgens het Vlaams gewest heeft de stad daartoe de volledige autonomie en kan ze de daaraan verbonden kosten recupereren.”
Goessens stelde daarom een motie voor “om een reglement te maken, dat wij bij buitenlandse bestuurders, als er een ‘hit’ gemaakt wordt, een wielklem plaatsen om te vermijden, dat zij hier vertrekken zonder te betalen.”
“In Ninove is dat niet anders dan in andere steden”, reageerde schepen Triest. “Maar ik wil gerust met de burgemeester en de politie samenzitten om dit te bespreken. Ik betwijfel of de politie mij daarin zal volgen, als ik zie hoeveel problemen er nu zijn op het vlak van de handhaving. Ook ik vind het betalen van een retributie een kwestie van evenredigheid. Alleen moet je de mogelijkheden hebben. Ik doe een beroep op de mensen, die in het parlement zitten, om dat op Europees vlak aan te pakken. Ik ben maar een kleine garnaal in Ninove, die er niets kan aan doen, behalve het plaatsen van die wielklemmen.
Motie
Stijn Vermassen (Samen) wist te melden, dat Menen en Leuven al wielklemmen plaatsen en recent ook Lier. “Op zich ben ik het idee niet ongenegen want Dany Goessens heeft wel een punt. Luister ook eens bij die steden, die dat nu al toepassen. We kunnen dat dan doen bij elke auto, waarvan heel wat onbetaalde retributies lopen. Laten we dat dus onderzoeken om een betere naleving te komen van de reglementen die we in deze gemeenteraad hebben goedgekeurd.”
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) trad haar schepen bij om dit eerst te onderzoeken en te bespreken met de lokale politie, die volgens haar nu al heel veel werk op de plank heeft. “Of het aantal wielklemmen dan een fraai stadsbeeld zal opleveren weet ik niet. Als er nu geplaatst worden, krijg ik veel klachten als die auto’s een tijd blijven staan omdat sommigen met de noorderzon verdwijnen. Dus eerst de knelpunten in kaart brengen en de mogelijkheden vooraleer we zoiets goedkeuren.”
Gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open Vld) suggereerde om de tekst van de motie aan te passen. Daarmee ging alle gemeenteraadsleden unaniem akkoord: “Er wordt een procedure onderzocht, die het plaatsen en verwijderen van een wielklem en de daaraan verbonden kosten regelt.”
Bij een dergelijk iets minder concrete formulering lonkt altijd wel sint-juttemis om de hoek. Dany Goessens is er echter de man niet naar om dit onderwerp te laten verhuizen naar de Griekse kalendae.
MLI