NINOVE – Tijdens de gemeenteraad van 25 januari waren de wegomleggingen voor de werken op de Brakelsesteenweg een van de belangrijke gespreksonderwerpen. Het tegendeel zou hebben verbaasd.
Renaat Raes (Forza Ninove) bond de kat de bel aan. “Sinds de werken aan de Brakelsesteenweg wordt de Ophemstraat steeds meer als sluipweg gebruikt. Dit levert nauwelijks een winst op van 250 meter, maar schept een zeer onveilige toestand voor de ongeveer 400 inwoners van de Ophemstraat en omgeving.”
Plaatselijk
Hij stelde voor om daar enkel plaatselijk verkeer toe te laten zolang de werken aan de Brakelsesteenweg duren.
“Onze dienst heeft alsnog geen klachten ontvangen”, antwoordde schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen). De schepen is van geen kanten voorstander van de werken, maar moet wel instaan voor het beheer van de verkeersoverlast.
Het leek hem geen goed voorstel. “De Ophemstraat ligt niet in de werfzone. Maar we laten een telling uitvoeren. Bij werken van een dergelijke omvang kun je de overlast niet vermijden. We staan er voor en we moeten er door. We kunnen dit enkel zo goed mogelijk begeleiden. Plaatselijk verkeer daar zou zorgen voor verhoogde verkeersdruk elders.”
Signalisatie
Dirk Verdoodt (Forza Ninove) had het dan weer uitgebreid over de onduidelijke signalisatie, die er beter vanaf Geraardsbergen zou staan. De verkeerschaos was volgens hem ook het gevolg van snelheidsremmers op de omleidingswegen. “Ik wil die problematiek ter sprake brengen in naam van de bewoners langs deze wegomleggingen. In Nederhasselt en Outer is er blijkbaar minder overlast dan in Appelterre. Daar heerst een verkeerschaos, vooral vanuit de dorpskom richting Ninove.”
Hij lichtte de andere heikele punten toe: de invloed op de gezondheid van de omwonenden, de versnelde slijtage van de voetpaden en straten, weinig zichtbare wegmarkeringen.
Schepen Wouter Vande Winkel vroeg hem de tekorten op het vlak van signalisatie door te geven. Hij legde ook uit hoe het schepencollege en de politie de situatie top de voet volgen.
Info: de volledige interpellatie kun je volgen op de video-opname bovenaan deze tekst.
MLI