ALGEMEEN – De officiële overheidswebsite fietssnelwegen.be kreeg een volledige make-over. Deze bevat nu meer en duidelijker kaartmateriaal, een geïntegreerde routeplanner én fietssnelweginformatie uit Brussel. De vernieuwde website verhoogt het gebruiksgemak van de fietsers.
De website fietssnelwegen.be is een gezamenlijk initiatief van de vijf Vlaamse provincies. Zij zorgen voor de uitbouw van het netwerk aan fietssnelwegen, samen met talrijke (overheids)partners. Daar hoort ook heldere communicatie naar (nieuwe) gebruikers, omwonenden en belanghebbenden bij.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal voortaan ook informatie over fietssnelwegen/cyclostrades en bijbehorende projecten uit Brussel aanbieden. Op die manier groeit de website uit tot het centrale informatieplatform over fietssnelwegen in Vlaanderen en Brussel.
Samenwerking
Fietssnelwegen.be staat open voor alle fietssnelwegeninformatie, los van welke overheid een fietssnelwegproject leidt, financiert of stuurt. Op die manier willen de initiatiefnemers het gebruik van de fietssnelweg promoten.
Fietsers willen bij het vinden van hun informatie bovendien ook niet stoten op bestuurlijke grenzen. De provincies hopen de website in de toekomst nog te kunnen uitbreiden naar andere overheden en regio’s.
Blauw zadel
Ook het zadelvormige blauwe fietssnelwegenlogo zal in de toekomst in Vlaanderen en in Brussel worden gebruikt. Het is in 2016 door de Vlaamse provincies ontwikkeld en inmiddels te zien op zo goed als alle fietssnelwegcommunicatie.
Stap voor stap verschijnt het ook in de bewegwijzering en op de oriëntatieborden langs de fietssnelwegen, fietsostrades en cyclostrades. Het logo speelt een belangrijke rol in de bekendmaking en de promotie van dit duurzame mobiliteitsproduct.
Netwerk
Fietssnelwegen, cyclostrades of fietsostrades zijn kwaliteitsvolle fietsroutes, rechttoe-rechtaan, voor vlotte fietsverplaatsingen tussen steden en over (middel)lange afstanden, geschikt voor jong en oud. Ze vormen een ruggengraat, waarop andere fietsverbindingen aansluiten.
Het netwerk is nog in volle uitbouw. Elk jaar worden meerdere nieuwe stukken route in gebruik genomen en heel wat projecten staan in de steigers.
Antenna
De Vlaamse provincies werkten voor de bouw van de website en de routeplanner samen met webbouwer Antenna.
Voor de kwaliteitsinformatie over de fietssnelwegen maakten ze, naast provinciale en Brusselse gegevens, ook gebruik van gegevens van het Departement Mobiliteit en Openbare werken en het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid.
Info: je kunt bijkomende informatie of opmerkingen doorgeven via info@fietssnelwegen.be, het contactformulier op de website of via een chatbericht op Facebook (@Fietssnelwegen).
MLI