Vergunning voor nieuwe stuw op Dender

    02 juli 2024

    DENDERLEEUW – De Vlaamse Waterweg nv heeft op 21 juni een vergunning verkregen voor de vernieuwing van het stuwcomplex. Een moderne klepbalgstuw komt in de plaats van de oude stuw met schotbalken. De bouw zal ruim 2 jaar duren.

    De stuwen op de Dender zijn aan vernieuwing toe. De bouw van de stuw in Aalst zit in een finale fase. Voor Geraardsbergen is een vergunning afgeleverd, maar daartegen loopt een beroepsprocedure. Hierdoor kunnen de werken nog niet starten.

    Moderner

    Ook voor Denderleeuw is nu een vergunning afgeleverd. De nieuwe stuw komt een 50-tal meter stroomopwaarts, zodat de huidige stuw tijdens de bouw in dienst kan blijven om het waterpeil te beheren.

    De nieuwe stuw zal bestaan uit twee stuwgangen van telkens 7 m breed, voorzien van een pneumatische stuwklep, die tot op de centimeter nauwkeurig het waterpeil kan bepalen. De twee stuwgangen van de huidige stuw zijn maar 5,15 m breed en het waterpeil kan manueel maar per 20 cm worden geregeld. In de toekomst zal de bediening automatisch en van op afstand kunnen gebeuren.

    Ook de bouw van een vispassage op de linkeroever aan de Molenbeek is vergund. Die laat vissen toe om stapsgewijs stroomopwaarts te zwemmen en voedsel te zoeken of een paaiplaats te vinden.

    Voor de bouw van de nieuwe stuw en de vispassage moet de Vlaamse Waterweg nv enkele gronden tijdelijk innemen of verwerven. De laatste van de lopende gesprekken met de grondeigenaars gaan naar een eindfase. Daarna kunnen de werken starten, indien geen beroep wordt aangetekend.

    In een latere fase staan ook de vernieuwing van de sluis en een nieuw technisch gebouw op de agenda. Daarvoor is een afzonderlijke omgevingsvergunningaanvraag nodig.

    Info: De Vlaamse Waterweg.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons