Uitbreiding openbare elektrische laadpunten

    30 mei 2024

    ASPELARE/DENDERWINDEKE – De geplande laadpalen in Denderwindeke en Aspelare komen op een andere plek dan aanvankelijk voorzien in het Allego-project. Fluvius zal ze plaatsen.

    Gemeenteraadslid Jordy De Dobbeleer (Samen-Groen) stelde vragen over de uitrol van elektrische laadpunten in Ninove via het Allego-project.

    “In verschillende deelgemeenten zijn nog geen openbare laadpalen beschikbaar. In september 2019 was nog sprake van 17 Allego-laadpalen waaronder in Aspelare, Denderwindeke en Okegem. De realisatie was voorzien in 2020. Volgens het schepencollege liep het Allega-project in 2021 af met 13 in plaats van de 17 geplande laadpunten. Een aantal voorgestelde locaties kon niet worden uitgevoerd omwille van technische redenen.”

    Laadpalen

    Schepen voor mobiliteit Stijn Vermassen (Samen-Vooruit): “Nu het aantal elektrische auto’s sterk stijgt, stijgt ook de nood aan meer publieke laadpalen. Intussen zijn er al 125 (semi-)publieke laadpalen in Ninove, zoals bij tankstations of op bedrijventerreinen. Het is de bedoeling dat dit nog verder stijgt. Mensen die zelf geen mogelijkheid hebben om een laadpaal te plaatsen in hun garage of op hun oprit kunnen een laadpaal aanvragen via de Vlaamse overheid. De stad bekijkt vervolgens elke aanvraag en beoordeelt die. Zo komen er laadpalen bij in Aspelare, Denderwindeke, de Doornweg en de Weggevoerdenstraat. Op sommige locaties is eerst een versterking van het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk. Indien alle goedkeuringen zijn gegeven, wordt de laadpaal binnen de 6 maand geplaatst.”

    Energieovergang

    Jordy De Dobbeleer is tevreden, dat de inwoners van Aspelare en Denderwindeke op openbaar domein hun wagen zullen kunnen laden. Hij ziet een belangrijke rol voor de lokale overheden in de energieovergang.

    “De omslag van fossiele brandstoffen naar elektriciteit kan pas slagen wanneer over het volledige grondgebied de nodige infrastructuur wordt voorzien en niet enkel in de binnenstad. Niet elke inwoner kan op eigen domein een laadpaal zetten. De overheid moet haar openbaar domein ook ten dienste stellen voor laadpalen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons