OUTER – De asverschuivingen op de Aardeweg zorgen volgens Kurt van den driessche meer voor problemen, dan voor oplossingen. Wat schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) tegenspreekt.
“We zijn donderdagavond 20.25 uur”, schreef Kurt van den driessche ons. “Heel de Aardeweg staat van het begin tot het einde en wellicht tot veel verder geblokkeerd. Er heeft zich weer een voertuig vastgereden in de modder naast een asverschuiving omdat iemand het vertikte de voorrangsregels te respecteren.”
Haantjesgedrag
Dat is volgens hem dagelijkse kost. “Als je aan zo’n asverschuiving woont, moet je zelfs niet meer naar buiten kijken om het vast te stellen. De vele toeterconcerten spreken voor zich. Dat er ongelukken van komen is intussen ook duidelijk. Het is al lang niet meer de eerste keer en het zal zeker ook niet de laatste keer zijn. Om nog te zwijgen van de voertuigen, die al tegen een asverschuiving zijn beland.”
En dus doen deze asverschuivingen niet waarvoor ze zijn bedoeld.
“Ze remmen de snelheid niet af, integendeel. Haantjesgedrag is de boosdoener en daaraan veranderen voorrangsregels niets. De cijfers van de snelheidscontroles bevestigen alleen maar, dat de asverschuivingen de snelheid niet doen dalen. Zelfs nu het verkeer met de intensiteit van de N8 over de Aardeweg wordt gestuurd, vertikt het stadsbestuur het om deze weg te nemen.”
Onverantwoord
Die hindernissen wegnemen zou te duur zijn. “Met dat antwoord gaat men wel iets te vlot voorbij aan de materiële én de lichamelijke kost, die de asverschuivingen de afgelopen jaren al hebben veroorzaakt. Ze hebben effectief al meermaals voor lichamelijke letsels gezorgd, vooral bij fietsers dan. Voor hen zijn ze intussen een bewezen gevaar. Als iemand zou voorstellen asverschuivingen te voorzien op de Brakelsesteenweg of de Geraardsbergsesteenweg, zou men die mens gek verklaren. Nochtans is het dat, wat nu op de Aardeweg gebeurt. Het gros van het verkeer, dat normaal via de N8 rijdt, neemt nu de Aardeweg. Een tweevaksweg zoals de N8, maar dan wel met asverschuivingen. Onverantwoord, absurd en toch realiteit.”
In de Eichemstraat stonden verplaatsbare asverschuivingen; deze weggenomen.
“Terecht. Als buurtbewoner kan ik alleen maar hopen, dat men op het stadhuis stilaan beseft dat de vaste asverschuivingen in de Aardeweg niet meer te verdedigen vallen, wanneer men er zoveel verkeer door jaagt. Tegen het einde van de werken op de N8 zijn ze toch aan flarden gereden. Waar wachten we dan op?”
Verkeersregels
“Over de verkeersremmers verschillen Kurt en ik inderdaad al jarenlang van mening”, repliceert schepen Vande Winkel. “Die zijn inderdaad vaak het toneel van verkeersongevallen, maar dan gaat het dikwijls om onaangepaste snelheid of onvoldoende inachtneming van de verkeersregels. Kurt geeft dit zelf aan. Gaan we de veiligheid voor fietsers opofferen, zeker in deze donkere wintermaanden, omdat een aantal chauffeurs de regels niet respecteert? Het negeren van de verkeersregels lijkt me niet meteen een juiste basis om beslissingen te nemen. Het wegnemen van de verkeersremmers zal ongetwijfeld een hogere snelheid met zich meebrengen.”
Eichemstraat
Overigens is de Eichemstraat volgens de schepen vragende partij om de verkeersremmers opnieuw te plaatsen.
“Daarover hebben we verleden week nog een petitie van een kleine honderd mensen ontvangen. In de Eichemstraat hebben we ze omwille van de veel dichtere bebouwing en de vele opritten moeten verwijderen. De mensen klagen daar nu over de overdreven snelheid en het feit, dat ze moeilijk van hun oprit geraken: het verkeer bezet vaak in één lange stroom de weg. Ik denk, dat we gelijkaardige klachten zullen krijgen als we de remmers in de Aardeweg verwijderen.”
MLI – Foto’s: Giovanni Neckebroeck