ALGEMEEN – Elektrische steps zijn steeds populairder, maar niet altijd zonder risico. Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor elektrische steps met een maximale snelheid van 25 km/uur.
In de praktijk bestaan 2 soorten elektrische steps.
Zonder zadel
Een elektrische step zonder zadel heeft een maximale snelheid van 25 km/uur. Je hebt geen rijbewijs nodig. Een verzekering is niet verplicht, maar een familiale verzekering kan je beschermen tegen schade aan derden.
Na aankoop mag je meteen met die step op de openbare weg rijden. Het is verboden en strafbaar om elektrische steps op te drijven.
Met zadel
Voor een exemplaar met een zadel, moet je minstens 16 jaar zijn om op de openbare weg te rijden
Zo’n elektrische step kan:
- een maximale snelheid halen van 25 km/uur en is overeenkomstig de wegcode een bromfiets klasse A;
- een maximale snelheid van 45 km/uur hebben en is dan een bromfiets klasse B; je hiervoor een rijbewijs AM nodig.
Controleer bij aankoop of je over alle juiste documenten beschikt om jouw elektrische step te verzekeren en in te schrijven. Enkel dan mag ermee op de openbare weg.
16 jaar
Er geldt voortaan een leeftijdsgrens van 16 jaar.
Al zijn er wel uitzonderingen: in woonerven en erven, op wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ruiters en in speelstraten mag je ook als -16-jarige met een e-step rijden. Ook in voetgangerszones mogen jongeren stapvoets rijden als een verkeersbord dat toelaat.
Niet op voetpad
Je bent als e-stepper gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee je rijdt. Je moet dus altijd de regels voor fietsers volgen.
Concreet: je mag niet op het trottoir rijden, maar moet het fietspad volgen. Als er geen fietspad is, rij je op de weg. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook elektrische steps) al of niet zijn toegelaten. Zo ja, dan moet je stapvoets rijden.
Geen passagiers
Het is voortaan expliciet verboden om passagiers te vervoeren op ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’.
Parkeren
Voor elektrische steps zijn voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod voorzien, beide aangeduid met verkeersborden.
Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat de step de doorgang niet belemmert.
Info: FOD Mobiliteit en Vervoer.
MLI