Ninove 01 Apr 2020 - 16u36
Clear Sky
7.73°C

Vanaf 20 mei is hele Ninoofse binnenstad zone 30

18 mei 2019

NINOVE – De invoering van een zone 30 in de Ninoofse binnenstad vormt een onderdeel van het mobiliteitsplan. Al kon de communicatie omtrent deze maatregel beter zijn geweest, geeft schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) toe.

De gemeenteraad keurde het mobiliteitsplan goed op 25 oktober van vorig jaar. Inmiddels zijn meer dan 6 maand verlopen en moet het plots vrij snel gaan. “Tussen de goedkeuring op de gemeenteraad en de concrete uitvoering (aanbesteding en levering borden, plaatsen van de borden) zit inderdaad veel tijd”, aldus de schepen. “Dat is voor ieder van ons een frustratie.”

Toch is de invoering van die zone 30 belangrijk. “De implementatie en principes van de snelheidszones zitten in het mobiliteitsplan. De reden van de invoering is de aanpassing van de reglementering aan de fietsvriendelijke maatregelen, die we vorig jaar genomen hebben met de aanleg van de fietssuggestiestroken. We willen de veiligheid van de zwakke weggebruiker verhogen en een duidelijke, eenvormige situatie scheppen voor de weggebruiker. Voor de handhaving moet ik verwijzen naar de politie, maar ik wil toch opmerken dat zij op een zeer redelijke, correcte manier controleren.”

Wouter Vande Winkel is niet gelukkig met de communicatie (of het gebrek daaraan) rond de invoering van de zone 30. “De afspraak was 20 mei en tot dan gingen de borden afgedekt zijn. Als je dan vrijdag door de stad rijdt en vaststelt dat ze in doorzichtige plastiek zijn afgedekt…”

Mobiliteitsplan Ninove

Het mobiliteitsplan deelt Ninove centrum op in 4 polen: de stationsomgeving, het kernwinkelgebied (met Ninia Shoppingcenter en de Graanmarkt), de Parklaan en het Administratief Centrum.

De stad maakt werk van een autoluw centrum op het Oudstrijdersplein, in de Beverstraat (tussen het kruispunt Centrumlaan-Oudstrijdersplein en de Biezenstraat) en in de Burchtstraat (tussen de Onderwijslaan en de Centrumlaan). Herinrichtingswerken moeten de bereikbaarheid van het handelscentrum verzoenen met een aangename, fiets- en voetgangersvriendelijke handelskern.

De snelheidszones moeten de verkeersveiligheid en de -leefbaarheid verhogen.

  • Op de N45/N28 (primaire weg): maximale snelheid 90 km/uur, eventueel nog bij te sturen.
  • Op de gewestwegen en op de landelijke wegen (buiten de kernen): maximumsnelheid van 70 km/uur.
  • Woonkernen: zone 50.
  • Schoolomgevingen, omgeving ziekenhuizen…: zone 30.

Bij de indeling van de snelheidszones is rekening gehouden met de functies van de wegen en de aard van de ruimtelijke omstandigheden. De inrichting van de zones moet het maximale snelheidsregime afdwingen met een duidelijke vormgeving van de zones van 50 en 30 km/uur (in schoolomgeving en woonwijken).

In de dorpskern van Lieferinge is eind 2018 al een zone 30 van kracht. En dus vanaf maandag 20 mei ook in het stadscentrum en de wijk Hof Ter Duyst. Nadien komen andere zones stelselmatig aan bod.

Info: zie het volledige mobiliteitsplan en enkele vuistregels voor een zone 30 als bijlagen – Dienst mobiliteit 054-31 32 82 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons