Ninove 28 Mar 2020 - 11u13
Clear Sky
6.53°C

Trage wegen verbinden mensen

10 december 2018

LIEFERINGE – De stad Ninove heeft iets meer dan de helft gerealiseerd van het netwerk van trage wegen. Op termijn komen in elke deelgemeente wandellussen en verbindingen, goed voor 100 km aan trage wegen.

Samen met gedeputeerde Riet Gillis (bevoegd voor mobiliteit, milieu, klimaat en energie), blikte mobiliteitsschepen Wouter Vande Winkel terug en keek hij vooruit. De locatie: het buruthuis van Lieferinge.

“Zes jaar terug zijn wij begonnen met de inventarisatie en het opstellen van een trage wegenplan", aldus de schepen. "We wilden die trage wegen realiseren om recreatieve en functionele redenen. Het hele grondgebied van Ninove is projectgebied: we komen uiteindelijk tot twaalf wandellussen, een per deelgemeente. Dank aan de lokale vrijwilligers voor hun medewerking aan dit plan; zij kennen als geen ander de mogelijkheden.”

Hoe meer mensen de trage wegen gebruiken om te wandelen of als veilige verbindingsweg, hoe beter die worden onderhouden. “Door halfverharding waarderen wij bestaande wegels op en maken wij ze fietsbaar. Een mooi voorbeeld is de Oude Eichembaan. Wij ontsluiten daar een heel gebied via een trage weg en zorgen voor een veilig alternatief voor de Aardeweg. Op die manier hopen wij 100 km fiets- en wandelwegen met elkaar te verbinden over het hele Ninoofse grondgebied.”

Momenteel zijn 56,3 km van de 100 gerealiseerd. “Virtueel staan we verder, maar de winterperiode is niet ideaal om nieuwe wandelwegen open te stellen. De onderhandelingsprocedures zijn zo goed als afgerond voor de resterende wegen. Via raamcontracten zorgen wij voor regelmatig onderhoud, kleine infrastructurele ingrepen en halfverharding.”

Wegspotters

In samenwerking met de vzw Trage Wegen dient Ninove een nieuwe subsidieaanvraag in bij de provincie. Gedeputeerde Riet Gillis: “Er zijn inderdaad al heel wat trage wegen aangelegd dank zij de steun van de provincie en de vzw Trage Wegen. Het zijn het stadsbestuur en tientallen actieve burgers die ons helpen bij het monitoren en het opvolgen. Trage wegen zijn niet alleen belangrijk als natuur- en landschapsbehoud, ze zijn ook letterlijk en figuurlijk verbindingen tussen mensen. Daarom subsidieert de provincie de uitbouw ervan.”

Inmiddels maken meer dan 50 gemeenten deel uit van het Oost-Vlaamse trage wegennetwerk en hebben goed 200 deelgemeenten een trage wegenplan. “Nog vermeldenswaard zijn de ‘Wegspotters’. Vier keer per jaar bewandelen vrijwilligers de trage wegen om na te gaan of alles in orde is. Er zijn al 7 gemeenten in dit project ingestapt en ook Ninove is kandidaat.”

Info: dienst mobiliteit 054-31 32 82, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.RouteYouTrage wegen Ninove.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons