Ninove 10 Apr 2020 - 06u57
Clear Sky
8.89°C

Gratis verkeerslessen in Roosdaal

17 september 2018
Gratis verkeerslessen in Roosdaal

ROOSDAAL – Oud-commissaris Freddy Sonneville organiseert in oktober andermaal zijn gratis verkeerslessen. “Ik vermoed dat het de laatste keer zal zijn; ik word 75 jaar lijd aan vele kwalen.”

Roosdaal is de enige gemeente in België waar al meer dan 40 jaar gratis verkeerslessen bestaan. Meer dan 12.500 cursisten hebben daar in een periode van 41 jaar gratis verkeerslessen gekregen. Velen kwamen ook uit de regio Denderleeuw en Ninove. Het doel van de lessen: slagen in hun theoretisch examen voor het behalen van een rijbewijs. De initiatiefnemer is oud-commissaris Freddy Sonneville, gediplomeerd lesgever door het ministerie van Verkeerswezen.

“Tot 2016 lag het slaagpercentage zeer hoog. Ongeveer 85% slaagde onmiddellijk na het eerste examen, de rest kreeg nog gratis extra les. Meer dan 95% van hen waren in het bezit van hun attest tot het behalen van een voorlopig rijbewijs. Dit na 4 dagen. Het theoretisch examen is nu zeer moeilijk; van de kandidaten wordt verwacht dat ze het verkeersreglement grondig kennen.”

Een voorbeeld: “Welke stelling is juist? Ik mag niets links inhalen op een verkeersdrempel – op een onbewaakte overweg – op een kruispunt voorrang aan rechts. Verkeersdrempel is juist. Op onbewaakte overweg en kruispunt voorrang aan rechts is inhalen ook verboden, maar men mag wel een fietser inhalen.”

Een tweede voorbeeld: “Welke stelling is juist? In een woonerf – mag ik 30 km/u rijden – moet ik voorrang geven aan fietsers en voetgangers – mag ik links en rechts van de weg parkeren. Het juiste antwoord is 3: ik mag links en rechts van de weg parkeren op de afgebakende parkeerplaatsen. In een woonerf is de maximumsnelheid 20 km /u en je moet alleen voorrang geven aan voetgangers.”

Er zijn niet alleen lessen voor het rijbewijs B, ook kandidaat-bestuurders voor moto en bromfiets krijgen extra lessen. De voorgaande lessenreeks waren 186 cursisten aanwezig.

Praktisch

Datum:

  • vrijdag 26/10/2018 van 18 uur tot 21.30 uur,
  • zaterdag 27/10/2018 van 9 uur tot 12.30 uur,
  • zondag 28/10/2018 van 9 uur tot 12.30 uur,
  • zondag 28/10/2018 van 18 uur tot 21 uur.

Plaats: Immaculata Maria Instituut Kapelleweide, 7 Roosdaal (ingang op Ledebergplein –fietsenstalling).

Op maandag 29/10/2018 krijgen de cursisten, die aan de voorwaarden voldoen, de kans om het examen af te leggen. Gratis busvervoer naar een examencentrum.

Info: 0495-46 11 27 – 054-33 75 92 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons