NINOVE – Ilse Malfroot (Forza Ninove) vroeg tijdens de gemeenteraad van 26 juni hoe de stad de verkeerssituatie op het Beneden Industrieterrein (Pamelstraat-Nederwijk-Oost) verkeersveiliger wil maken.
“Op het industrieterrein parkeren vrachtwagens zich langsheen de straatkant om te rusten”, aldus het raadslid. “Dit zorgt voor onveilige situaties met fietsers, andere vrachtwagens en personenwagens.” Zij refereerde ook aan het recente ernstig ongeval met een fietser.
“Welke acties plant de stad om het industrieterrein verkeersveiliger te maken? Hier zit het met plannen voor een parking waar vrachtwagens op een veilige manier kunnen parkeren om te rusten? Hoe gebeurt de handhaving op foutparkeerders momenteel?”
Parking
De zoektocht van SOLVA naar een geschikte locatie voor een vrachtwagenparking had volgens schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld) vooralsnog niets opgeleverd.
“Maar dit is ook geen eenvoudige problematiek. Momenteel kan zowat iedereen een transportbedrijf beginnen, zonder plaats voor de trekkers of de opleggers te voorzien. Tot grote frustratie van bedrijven als Remitrans, dit wel degelijk grote inspanningen leveren voor hun vrachtwagenparking. Op Doorn Noord hebben we parking op eigen terrein trouwens verplicht gemaakt.”
Wat betreft de Industriezone II: dat is een oud bedrijventerrein, waar bij de aanleg ervan in het begin van de jaren ’70 geen rekening is gehouden met fietsers noch voetgangers.
“Sinds 23 februari 2017 geldt daar wel een parkeerverbod aan de hand van een doorlopende witte streep. De dagelijkse inbreuken kan je alleen maar tegengaan met handhaving. Er is jarenlang in de berm geparkeerd met alle problemen van dien, tot we die hebben afgeboord met betonblokken en -bollen.”
Plannen
In samenwerking met alle gevestigde bedrijven, heeft SOLVA plannen voor de herinrichting van deze zone.
“Alle mogelijkheden zijn in kaart gebracht en een zestal jaar geleden is eveneens een studie gebeurd in verband met de aanleg van een fietspad. Maar dat is nooit uitgevoerd omdat een dergelijk fietspad te gevaarlijk dicht ligt bij de in- en uitritten van de bedrijven. Fietssuggestiestroken zouden hier evenmin verbetering brengen. Ik hoop op iets langere termijn voor de realisatie van een apart fietspad langs de Dender.”
“Voorheen hadden we daar sluikstorten en veel foutparkeerders”, vulde burgemeester Tania de Jonge (Open Vld) aan. “Sinds we die betonblokken lieten plaatsen gebeurt dat nog weinig. Er is sindsdien ook geen handhaving meer. Het is daar inderdaad geen fietsveilige situatie, terwijl de bedrijven anderzijds hun werknemers aansporen om per fiets te komen werken. Een gescheiden fietspad realiseren kan daar niet met enkele simpele ingrepen.”
MLI – Foto Giovanni Neckebroeck