NINOVE – Jordy De Dobbeleer (Samen/Groen) interpelleerde maandag 18 september over de controles op en de handhaving van de snelheid in de zones 30.
Hij vroeg op 7 april al cijfers op, waaruit bleek dat geen enkele snelheidscontrole in deze zone gebeurde.
“Het Parket-General laat niet toe om met tolerantie te werken”, aldus het antwoord van het schepencollege op 24 april. “Daardoor wordt niet geflitst in de zone 30. Nagenoeg iedereen zou in dat geval geflitst worden, wat zou leiden tot protest en zou betekenen, dat de jaarlijkse capaciteit mogelijks na 1 actie zou opgebruikt zijn.”
Schoolomgevingen
Tijdens de gemeenteraad van 18 september kwam De Dobbeleer daarop terug met een aantal concrete vragen.
“Zijn er recent snelheidscontroles uitgevoerd op de zone 30? Zijn alle snelheidsduivels – die soms véél meer dan 50 halen – in o.a. de binnenstad dus controlevrij binnen de zone 30? Hoe gaat u die toch controleren en sanctioneren? Hoe gaat u de snelheid in de zone 30 handhaven, in het bijzonder rond de Ninoofse schoolomgevingen?”
Om de kritiek van ‘iedereen zal er worden geflitst’ te voorkomen, stelde hij voor om te starten met aangekondigde en zichtbare snelheidscontroles bij het openen en het sluiten van de scholen in heel Ninove. “We hebben al véél gesensibiliseerd, grote investeringen gedaan in infrastructuur en in borden. Het wordt tijd, dat we ook handhaven. We willen daar geen heksenjacht van maken. Met die aangekondigde en zichtbare snelheidscontroles is de pakkans niet nul, zoals nu het geval is. Schoolomgevingen zijn dé plekken waarvan iedereen beseft, dat maximum 30 km/uur absoluut noodzakelijk is voor de verkeersveiligheid van onze kleuters en kinderen.”
Geen controles
“Verkeersveiligheid is een belangrijke prioriteit”, begon burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) haar zeer uitvoerig antwoord. “Handhaving is inderdaad een belangrijk onderdeel om tot gedragsverandering te komen, maar er is veel meer nodig. Volgens de politie zijn infrastructurele ingrepen even belangrijk. Bovendien heb je een enorme dynamiek in een schoolomgeving; zet daar dan nog eens een flitser tussen. Op dergelijke momenten is het onmogelijk om mensen daar te flitsen. De meest zone 30-afbakeningen zijn gelegen in een schoolomgeving. Ondanks de beperkte politiecapaciteit op het vlak van verkeer, proberen ze zoveel mogelijk op die momenten in de schoolomgeving aanwezig te zijn. Ook de wijkagenten zijn daar regelmatig zichtbaar aanwezig, zeker aan de scholen langs een gewestweg. Gewoon aanwezig zijn leidt al tot aangepast rijgedrag.”
Voor andere locaties zijn volgens haar infrastructurele ingrepen meer aangewezen, zoals verkeerskussens. “Daarvoor pleit ook de politie. Als we klachten krijgen van overdreven snelheid, organiseren wij eerst een objectieve telling om vast te stellen of daar een probleem is. In problematische zones controleert de politie ook effectief, niet in de zone 30, wel in de zone 50.”
Heel wat steden en gemeenten hebben GAS 5 ingevoerd om gemeentelijke administratieve boetes op te leggen voor beperkte snelheidsovertredingen in de zones 30 en 50. “Maar onze organisatie is daar nog niet klaar voor; misschien voor de toekomst. Er is ook een alternatief: vanaf 1 januari 2024 kunnen de gemeenten ervoor kiezen om de overtredingen in het strafrecht te behouden en deze via de meettoestellen op ons grondgebied onmiddellijk af te handelen en de boete-inkomsten rechtstreeks te laten doorstorten naar de lokale overheid. Die inkomsten kunnen we gebruiken voor verkeersveiligheid en infrastructurele ingrepen, zoals de politie ons adviseert.”
Cijfers
In 2022 heeft de verkeersdienst via de bemande en onbemande camera’s 160.707 voertuigen gecontroleerd in zones 50 km met 9.851 overtredingen. “Dat hebben we gerealiseerd met 1 hoofdinspecteur in 2 inspecteurs van de verkeerseenheid, af en toe bijgestaan door de andere disciplines. Alcohol en drugs in het verkeer zijn ook belangrijk. We zetten verkeersveiligheid hoog op de agenda. We gaan meer voor verkeerstechnische ingrepen, zodat ze verplicht zijn om trager te rijden in cruciale zones. Voor mij mogen de zones 30 ook eens geëvalueerd worden: waar moeten we deze invoeren en waar kan dat eventueel op een andere manier.”
Handhaving
“In de zone 30 wordt niet gecontroleerd en handhaving is het sluitstuk van heel veel dingen”, concludeerde Jordy De Dobbeleer. “Je kunt regels invoeren, ontradende infrastructuur aanleggen en sensibiliseren, maar uiteindelijk moet je ook durven handhaven. In de tijd van mijn ouders was de pakkans voor alcohol achter het stuur ook nul, waardoor niemand er zich aan hield. In de zone 30 is er eigenlijk geen controle. Een kleine pakkans zoals in mijn voorstel, moet helpen om het gedrag te veranderen.”
Ter overweging
- Wat de handhaving betreft, bestaat er een gedegen pedagogische regel: vertrouwen is goed, controle is beter. Alleen de adepten van Rousseau (Jean-Jacques, niet King Connah) geloven in de aangeboren geneigdheid van de mens tot het goede.
- Volgens een ander beproefd pedagogisch principe leg je best regels op, die je kunt controleren en handhaven. Als je niet in staat bent deze te controleren en/of te handhaven, had je ze wellicht beter niet ingevoerd.
Info: herbekijk hierboven het uitgebreid debat.
MLI