NINOVE – De hele Astridlaan zal een blauwe zone vormen. Met een bewonerskaart kunnen de bewoners dan terug in de onmiddellijke buurt van hun huis kunnen parkeren.
“Er is een parkeerprobleem ontstaan op het niet-betalende gedeelte van de Astridlaan”, gaf schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld) als reden voor deze maatregel tijdens de gemeenteraad van 24 oktober. “Ik ben aangesproken door buurtbewoners, die genoodzaakt zijn om te parkeren op het slechte gedeelte van de NMBS-parking.”
Heel wat werknemers uit de buurt en pendelaars parkeren hun wagen een hele dag gratis op dat gedeelte van de Astridlaan, waardoor geen plaats meer overblijft voor de bewoners.
“Daarom breiden wij de blauwe zone gevoelig uit. De nieuwe grens van het betalend parkeren loopt voortaan tot huisnummer 3. Mits de noodzakelijke bebording maken we de hele Astridlaan tot blauwe zone, zodat de bewoners met een bewonerskaart eindelijk terug in de buurt van hun woning kunnen parkeren.”
Overbodig
Dany Goessens (Forza Ninove) zag het nut niet in van die maatregel.
“Plotseling zouden daar meer werknemers zijn, die daar moeten parkeren. Die waren daar vroeger toch ook? Heeft het trouwens nog zin om dit uit te breiden, aangezien de concessie ver verlopen is? We zullen ons onthouden, want dat is totaal niet nodig. Ik maak me trouwens ook wat ongerust als je daar extra borden zult zetten. We kennen de historie hier in de stad: borden zetten en andere vergeten weg te halen. Overigens, op het plan begint de zone wel, maar ze stopt nergens. Je hebt dus nog wat werk.”
Die werknemers of die buurtbewoners kunnen volgens hem ook op die gratis parking daartegenover parkeren.
Degelijke parking
“Zo plots komt die vraag niet en dit dossier heeft intern al een hele looptijd gekend”, antwoordde de schepen. “De NMBS-parking is inderdaad gratis, maar dat is eigenlijk geen parking, wel een terrein met putten en bulten. Als het regent zoals nu en je wagen staat op die parking, vraag ik me af hoe je dan thuiskomt. Die mensen hebben net als de andere inwoners recht op een degelijke parkeergelegenheid in de nabijheid van hun woning. Overdag parkeren daar leerkrachten van een grote school, maar ook pendelaars op dat stuk gratis parking.”
De schepen zegde te hebben geluisterd naar de bewoners van de Astrilaan.
Bevraging
“Het stoot me tegen de borst als je zegt, dat je luistert naar de bewoners”, riposteerde Goessens. “Om hoeveel bewoners gaat het hier? Zijn ze allen bevraagd? Waar ik woon was destijds een enorm parkeerprobleem. Op vraag van 1 bewoner is over de volledige straat een parkeerverbod ingesteld. Bij ons is die pestmaatregel genomen zonder bevraging en kunnen de mensen daar totaal niet parkeren. Dus op vraag van hoeveel bewoners pas je op de Astridlaan het parkeren aan?”
Een bevraging was niet gebeurd, gaf de schepen toe. “Maar een aantal mensen heeft me de afgelopen jaren daarover wel al aangesproken. Je moet geen bevraging doen als buurtbewoners je hun verhaal vertellen en je weet dat dit klopt. Als ze 200 m verder moeten gaan parkeren in de modder en het slijk, weet ik, dat ze met die maatregel zullen akkoord gaan. Daarvoor heb ik geen bevraging nodig.”
Zolang de huidige concessie loopt zal OPC in de Astridlaan controleren. In de nieuwe concessie zal die zone zijn opgenomen in het te controleren gebied.
Het voorstel is aangenomen met 17 stemmen voor en 11 onthoudingen (Forza Ninove).
MLI