NINOVE – De fietsstraten in het centrum voldoen niet meer aan de verkeersreglementering. Ze eindigen sinds 1 augustus 2021 aan het eerstvolgende kruispunt.
Fietsstraten zijn ingericht als fietsroutes, waarbij de auto’s zich moeten aanpassen aan het fietsverkeer en de fietsers niet mogen inhalen.
De fietsstraten in Ninove zoals oorspronkelijk bedoeld:
- de Burchtstraat (vanaf kruispunt met Onderwijslaan) – het Oudstrijdersplein – de Beverstraat – de Lavendelstraat – de Geraardsbergsestraat (tot aan kruispunt Vuurkruisersstraat);
- de Stationsstraat (vanaf kruispunt met Weggevoerdenstraat-Dreefstraat) – de Biezenstraat (tot aan Beverstraat).
Ze liggen in een zone éénrichtingsverkeer voor de auto’s; de fietsers mogen uit de beide richtingen komen. In dergelijke straten mag je als fietser de volledige rijweg gebruiken als je in de rijrichting van de auto’s fietst. Fiets je tegen de rijrichting in, dan moet je voldoende ruimte geven aan de voertuigen, die uit de andere richting komen.
Einde
De blauwe aanwijzingsborden (respectievelijk F111 en F113) en een logo op het wegdek als herinnering duiden het begin en het einde van een fietsstraat aan.
Vanaf 1 augustus 2021 eindigt een fietsstraat echter automatisch aan het eerstvolgende kruispunt. De correcte borden zijn deze van ‘Fietszone’ ofwel moet men ze na elk volgend kruispunt herhalen. Dat zou een groot aantal extra borden opleveren.
Concreet: de fietsstraat in de Burchtstraat eindigt aan het kruispunt met de Marktstraat-Centrumlaan. De fietsstraat vanaf het kruispunt Weggevoerdenstraat-Stationsstraat eindigt na de Vestbarm. In de tegenovergestelde richting stoppen ze ook aan de eerstvolgende kruispunt.
Tenzij de stad kiest voor de borden, die het begin en het einde van de fietszone aanduiden.
Onduidelijk
We vroegen eind september 2022 de schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) wat hij van plan is om de huidige toestand te regulariseren.
“Ik weet niet of die bewering van de ongeldigheid klopt en heb meer info opgevraagd”, meldde hij toen. “Voor de meeste van dergelijke wijzigingen geldt een relatief lange overgangsbepaling, maar ik wacht nog op bevestiging.”
Wij wachten ook nog, ondanks een kattenbelletje op 7 november j.l.
Eind oktober waren we in de Biezenstraat getuige van een discussie tussen een fietsster en een rolstoelgebruikster, die richting de Beverstraat reden. De laatste dacht, dat het daar nog een fietsstraat was. Wie is verantwoordelijk als ten gevolge van de onduidelijke situatie een ongeluk gebeurt?
Regels
We staken ons licht op in Gent, het fietsmekka par excellence. Op haar website geeft de Gentse politie de belangrijkste elementen aan van een fietsstraat.
- Een fietsstraat is ingericht als een fietsroute en herkenbaar aan het rode wegdek, soms ook een groot fietspictogram.
- Het begin van de fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord. De fietsstraat eindigt bij het eerstvolgende kruispunt, tenzij er een zonale geldigheid van kracht is (te herkennen aan een bord ‘fietsstraat’ op een zonebord).
- Je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u.
- In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen.
- Fietsers moeten zich uiteraard ook aan de regels houden: ze mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen.
- Voor verkeer, dat uit zijstraten een fietsstraat inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Indien geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, geldt de algemene voorrangsregel: voorrang van rechts. Daardoor kan het gebeuren, dat fietsers in een fietsstraat voorrang moeten geven aan verkeer, dat langs rechts de fietsstraat inrijdt.
MLI