NINOVE – De vondst van dit slagersmes is voor Guy D’haeseleer (Forza Ninove) andermaal een reden om het stadsbeleid ten aanzien van criminele bendes aan te klagen en een harde aanpak te eisen. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) is helemaal niet onder de indruk en wijst op de resultaten.
Vorige week stootte een stadsarbeider tijdens zijn werkzaamheden op een slagersmes met een lemmet van 30 cm. Het stak verborgen in een haag, vlak naast de gemeenteschool Ikke aan de Parklaan. Het is vrijdag 14 juli naar het politiecommissariaat gebracht.
Laks beleid
“Dat mes is daar niet toevallig terechtgekomen”, aldus de Forza-voorzitter. “Ninoofse bendes teisteren al jaren het stadspark. Zij zijn verantwoordelijk voor de vele vechtpartijen, intimidaties, afpersingen en de talloze gevallen van steaming. Het is duidelijk, dat dit dodelijk steekwapen vroeg of laat zou dienen om een conflict te beslechten. Jeugdbendes en losgeslagen jongeren teisteren al jaren onze stad. Ze gebruiken steeds driester geweld en maken altijd meer slachtoffers.”
Voor D’haeseleer is het Ninoofse stadsbestuur niet in staat om de rust te laten terugkeren. “De onveiligheid neemt toe; de schrik zit er bij heel veel Ninovieters dan ook goed in. De eerste taak van een stadsbestuur is om maximaal de veiligheid van haar inwoners te waarborgen. Op dit vlak blinkt het stadsbestuur uit in laksheid, onverantwoordelijkheid en nonchalance. Het is hoog tijd, dat de angst opnieuw van kamp verandert. Het moeten de criminelen zijn, die schrik hebben in plaats van de bevolking.”
Harde aanpak
De politie moet bij prioriteit de Ninoofse bendes en criminelen opjagen. ”Er moeten een keiharde aanpak en een nultolerantie komen. Voor dergelijke bendes is geen plaats in onze stad. Een doordacht politioneel optreden moet hen uit onze stad verdrijven.”
“De burgemeester heeft zichzelf een brevet van onbekwaamheid heeft gegeven”, besluit het Vlaams parlementslid. “De huidige situatie is grotendeels het gevolg van het jarenlang wegkijken van de problemen, het minimaliseren van criminele feiten en de geitenwollensokken-aanpak. Ofwel treedt de lakse burgemeester nu op ofwel treedt ze af. Forza Ninove is klaar om orde op zaken te stellen.”
Jeudcriminaliteit
“Ik ben niet onder de indruk van de repressieve aanval van Forza Ninove”, reageert burgemeester De Jonge. “De politie werkt dagelijks op jeugdcriminaliteit. Ook in Denderleeuw, Haaltert, Geraardsbergen en Aalst spreken jeugdbendes met elkaar af om wat klappen toe te dienen en criminele feiten te begaan. Daarvan zijn onze jeugd en inwoners vaak het slachtoffer.”
Zij verwijst naar successen in het verleden bij het oppakken van daderbendes. “Twee jaar terug zijn zware straffen uitgesproken. En kopstuk kreeg 8 jaar cel en moet nadien het land verlaten. Van de vechtpartij twee weken geleden zijn alle verdachten opgepakt. We hangen af van het parket om de daders te straffen.”
Bovendien speelt de politie heel kort op de bal. “Vorig jaar hebben we met een politiemacht een massale vechtpartij kunnen vermijden. De aanstokers zijn geïdentificeerd en kregen ook een plaatsverbod. Van de vechtpartij vorige vrijdag is het onderzoek volop bezig, over de politiezone heen.”
Aangifte
Een bijkomend probleem is volgens haar de aangiftebereidheid van slachtoffers, ondanks de sensibilisering via de scholen. “Jongeren zijn bang om aangifte te doen. Maar alleen dat kan de politie in staat stellen gericht onderzoek te doen. Ook voor volwassenen geldt dit. We hebben overlegd met het jeugdwerk om met de politie samen te werken. We herhalen bij de aanvang van het schooljaar de sensibilisatie over de laagdrempelige aangifte.”
Niemand is volgens de burgemeester in staat om deze incidenten een halt toe te roepen, tenzij je op elke straathoek een inspecteur. Ze herhaalt nog eens de investeringen in veiligheid: een uitbreiding van het korps met 20 personeelsleden, de oprichting van de dienst integrale veiligheid, de investering van € 1,5 miljoen in camera’s, meer dan 30 plaatsverboden, de 13 BIN netwerken, een efficiënt werkende lokale integrale veiligheidscel (LIVC), een nieuw politiekantoor, de goede resultaten van het onderzoekswerk door de politie, de cruciale zones met verhoogd toezicht, gerichte acties.
Plaatsverbod
“Ik pleit voor nultolerantie op het vlak van jeugdbendes, ook voelt het aan als een verloren strijd. We moeten blijven inzetten op een harde aanpak. Dat is de enige oplossing om resultaat te boeken. Een plaatsverbod heeft een impact op jongeren, die een eerste keer in aanraking komen met feiten maar helemaal niet op de jongeren, die al verschillende feiten op hun kerfstok hebben. Een strafrechtelijke vervolging ontbreekt. Een aanpassing van de wetgeving zou een goede zaak zijn. Wat me enorm verontrust: de steeds jongere leeftijd van daders van ernstige feiten. Ze plegen al zware strafbare feiten op 13-14 jarige leeftijd.”
De bestrijding van de jeugdbendes verdient tenslotte ook een gecoördineerde aanpak. “Het zou goed zijn mocht de bevoegdheid van de LIVC’s worden uitgebreid met de aanpak van de jeugdbendes. Dit zou ongetwijfeld een ondersteuning bieden aan de onderzoeksteams van de verschillende politiezones.”
MLI