Sociale onrust in hulpverleningszone Zuid-Oost

    08 oktober 2024

    REGIO – Het personeel van de zone Zuid-Oost roept de politiek op om na de verkiezingen eindelijk hun verantwoordelijkheid op te nemen.

    Tijdens een massaal bijgewoonde personeelsvergadering, georganiseerd door de drie vakbonden (VSOA, ACOD en ACV), bracht het personeel de jarenlange verzuchtingen naar voor: slechte werkomstandigheden, een structurele onderbezetting en de intimidatie door leidinggevenden wanneer het personeel deze problemen aankaart.

    Het vertrouwen in het management is volgens de vakbonden zoek, want in plaats van oplossingen aan te reiken, wijst het management steeds naar de politiek als oorzaak van de problemen. Het personeel ziet dat echter anders en eist verandering.

    Structurele problemen

    De vakorganisaties geven in een persbericht een overzicht van de problematiek.

    De directe aanleiding voor de personeelsvergadering waren recente klachten over de opstart van een paramedisch interventieteam (PIT) in Aalst en de geplande overstap van verschillende gemeenten naar andere brandweerzones. De vakbonden wijzen er echter op, dat de problemen veel fundamenteler zijn.

    Zo wordt al jarenlang nagelaten om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, zoals het opstellen van een degelijk arbeidsreglement. Er is meer dan een jaar niet onderhandeld met de vakbonden en de schendingen van de arbeidstijdenwetgeving zijn aan de orde van de dag.

    Door de structurele onderbezetting binnen de hulpverleningszone kan het personeel nauwelijks verlof opnemen en is er amper tijd voor training of oefening. De bezorgdheid over de veiligheid van de hulpverlening aan de bevolking neemt toe, want vaak is slechts één autopomp inzetbaar in de gehele brandweerzone en zijn de aanrijtijden veel te lang.

    De vrijwillige brandweerlieden moeten dagelijks hun beroepscollega’s bijspringen, maar ook zij zitten al boven hun kunnen. In de posten, die werken met enkel en alleen vrijwilligers, duiken dan weer andere problemen op zoals beschikbaarheid, zonale uniformiteit of overal andere geldende afspraken. Dit is onacceptabel en ondermijnt de kernopdracht van de brandweer.

    Herwaardering noodzakelijk

    Met de lokale verkiezingen in aantocht, hopen de medewerkers van de hulpverleningszone Zuid-Oost op een echte verandering. Ze eisen, dat de nieuwe besturen dringend financiële middelen vrijmaken om te investeren in een degelijke hulpverlening en er een beleid komt, dat de brandweerlieden in staat stelt hun werk naar behoren uit te voeren. Als er geen duidelijke verbetering komt, maakt het personeel zich klaar voor verdere acties.

    “Wij blijven ons inzetten om onze burgers te beschermen”, aldus het personeel. “Maar wij roepen de politici op om eindelijk prioriteit te geven aan een werkbare en performante hulpverlening. Het is tijd voor een herwaardering van onze hulpverleningszone en een beleid, dat de veiligheid van zowel de brandweerlieden als de burgers garandeert.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons