NINOVE – De Ninoofse zwerfvuiljagers waren zaterdag 11 maart op pad in de Kaardeloodstraat. Niet om zwerfvuil te ruimen, maar om aandacht te vragen voor een gekend fenomeen van sluikstorten, dat maar niet opgelost geraakt.
De feiten zijn inmiddels genoegzaam gekend en al herhaaldelijk onder de aandacht gebracht bij alle mogelijke instanties.
Zwarte zakken
“In de Kaardeloodstraat wonen in een appartementsblok meerdere Oost-Europese arbeiders, die hier een aantal weken komen werken”, aldus Kris De Wit van de Ninoofse zwerfvuiljagers. “Na een tijd keren ze terug naar huis en worden ze vervangen door anderen. Het zijn deze mensen, die hier altijd hun vuil buitenzwieren in zwarte zakken. Ze zijn dus gekend en men weet ze wonen. Ze hebben ook geen enkele gene om gewoon overdag open en bloot de zakken buiten te zetten. Blijkbaar zijn deze mensen niet ingeschreven en kunnen ze hierdoor niet worden beboet.”
De Intercommunale Land van Aalst (ILvA) zou weigeren om containers te leveren aan die tijdelijke verblijvers. “En blijkbaar krijgt de stad ook geen medewerking van de syndicus van dit appartemtenblok. Er zal zeker ook een taalprobleem zijn, waardoor ze misschien niet weten hoe onze afvalophaling hier is geregeld.”
“Hier bestaat een serieuze samenlevingsproblematiek.”
Pamfletten
De Ninoofse zwerfvuiljagers vonden het hoogtijd om actie te voeren.
“We belden aan bij buurtbewoners en zelfstandigen in de Kaardeloodstraat, legden hen onze actie uit en vroegen hen om een pamflet te willen voorhangen. We ontvingen alleen maar positieve reacties, ook van toevallige passanten. Bijna altijd kregen we een lawine van klachten over ons heen in verband met die sluikstorten. Het werd ons heel snel duidelijk, dat hier een serieuze samenlevingsproblematiek bestaat. Het zit diep bij de buurtbewoners maar dat wisten we al door de vele klachten die we hierover al ontvingen.”
Ook de Ninoofse zwerfvuiljagers zijn het sluikstorten hier kotsbeu.
“Al meer dan 3 jaar sturen we mails naar de burgemeester, de schepen, de politie en de wijkagent, de dienst integrale veiligheid, de GAS-vaststeller. Wij melden het sluikstort en voegen er bewijsfoto’s aan toe. Ik heb mijn mails niet geteld maar het moeten er meer dan 50 zijn. In de coronaperiode stuurde ik wekelijks 3 tot 4 mails en ook de andere zwerfvuiljagers mailen dit regelmatig door aan de stad.”
Stadsbestuur
Wat deed het stadsbestuur gedurende deze 3 jaar?
“Eerst en vooral ruimen de mensen van ‘Ninove Nette Stad’ die zakken regelmatig op, waarvoor onze grote dank. Hier hebben al meerdere keren camera’s gehangen. Enkele weken geleden meldde de stad ons op het overleg, dat ze al via verschillende wegen en initiatieven heeft opgetreden. Blijkbaar zit nu alles vast omdat alle wettelijke mogelijkheden zouden zijn uitgeput.”
De GAS-vaststeller en de dienst integrale veiligheid doorzoeken bijna altijd die zakken. “Waarvoor eveneens onze grote dank. Maar het is zeer de vraag of die sluikstorters hun GAS-boetes betalen, als ze na enkele weken al terug in hun land zijn. Wat de rol hierin is van de politie/de wijkagent is me nog altijd niet duidelijk, ook niet na het overleg op het stadhuis, waarop 2 wijkagenten aanwezig waren.”
Acties
Conclusie: de sluikstorters doen lustig voort, tot grote ergernis van de buurt, de politici, de ambtenaren én de zwerfvuiljagers.
“Een samenlevingsprobleem dus van de bovenste plank; de zwerfvuiljagers zijn het beu. We blijven wel de sluikstorten doormailen naar het stadhuis, maar het is gedaan met werkloos te blijven toekijken hoe anderen onze stad laten verloederen zonder enige schroom. Deze pamflettenactie was een opwarmertje, meerdere andere acties staan op onze planning, ook voor andere plekken. We hopen op begrip hiervoor.”
MLI – Foto’s: Ninoofse zwerfvuiljagers