NINOVE – Je kunt je zondag 23 september 2018 op het stadhuis laten registreren als orgaandonor. Net als meer dan 220 steden en gemeenten steunt ook Ninove het initiatief van ‘Make Belgium Great Again’.
De Belgische wetgeving beschouwt iedereen, die in het bevolkingsregister of sedert meer dan zes maanden in het vreemdelingenregister is ingeschreven, na het overlijden als potentiële orgaandonor. Tenminste indien hij/zij zich bij leven hiertegen niet uitdrukkelijk heeft verzet. Deze wet is is gestemd op 4 juni 1986 en verscheen in het Staatsblad op 14 februari 1987. Dit systeem noemt men het opting-out systeem. In sommige andere landen van Europa (o.a. Nederland) bestaat ook het opting-in systeem.
Verzet tegen of expliciete toestemming voor donatie van eigen organen kan je laten registreren op het gemeentehuis. Nabestaanden van de eerste graad en de samenwonende echtgeno(o)t(e) kunnen zich na het overlijden nog verzetten als de overledene zich niet uitdrukkelijk als donor heeft laten registreren. Dat is eigenlijk een afzwakking van het opting-outsysteem, maar in 1986 een compromis van de regering Martens VI (met CVP/PSC en PVV/PRL).
Ondanks het (aangepaste) opting-outsysteem wachten 1.212 mensen op een orgaan. Elk jaar sterven 100 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan. Op termijn is kiezen voor een zuiver opting-outsysteem wellicht de beste oplossing. De geesten zijn op goed 30 jaar wellicht gerijpt.
Tot zolang is het aangewezen je te laten registreren als orgaandonor. Het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ wil de orgaandonatie extra in de kijker zetten.
Meer dan 220 steden en gemeenten steunen dit initiatief. Daarom openen ze uitzonderlijk hun deuren op zondag 23 september 2018. Ook Ninove doet mee! Je kunt je zondagochtend tussen 9 en 12 uur als orgaandonor laten registreren. Jouw handtekening kan een leven redden; kom dus zeker langs en registreer je als orgaandonor! Info: #makebelgiumgreatagain.MLI